Публикация

Да си нисък e полезно за здравето?

Ниските хора може и да проклинат гените си за ръста си, но ново изследване показва, че нарушенията в дейността на растежния хормон може да защитят необичайно ниските хора от рак и диабет.


Учени от университета на Южна Калифорния и ендокринолози от Еквадор са изследвали представители на отдалечена общност по склоновете на Андите.

Много от членовете на общността страдат от Синдром на Ларон, който се предизвиква от дефекти в ДНК-то, блокиращи действието на растежния хормон.

В продължение на 22 години не били документирани нито едни случай на диабет или смъртоносна форма на рак при доброволците, страдащи от синдрома.

От роднините, живеещи в същия град през същия период от време, 5 на сто били диагностицирани с диабет, а 17 на сто с рак.

Хората с дефицит на растежния хормон не боледуват от двете най-разпространени заболявания, свързани с остаряването. Те също така имат много ниска честота на инсулт, а броят на смъртните случаи от мозъчен инцидент е твърде малък.

Учените смятат, че откритието им може да доведе до разработването на нови видове лекарства.

Все още не е ясно как растежният хормон е свързан с превенцията на тези заболявания, но изследванията показват, че ниските хора имат много ниски нива на инсулин и ниска инсулинова резистентност, която може да обясни липсата на диабет. 

Коментари