Публикация

Варненската АГ болница с голямо дарение

Варненската АГ болница получи 20 бебешки легла, 20 масички за повиване, десет стола за кърмачки и пелени. Дарението е част от инициативата „1 опаковка = 1 ваксина” на Pampers ® и UNICEF, която се бори с неонаталния тетанус.


Лечебното заведение е избрано да получи оборудването след онлайн гласуване на майки във „Фейсбук”.

Неонаталният тетанус все още засяга 40 държави в света. Българите, които купуват въпросната марка пелени, подкрепят бебетата от третия свят вече три години. За този период родителите са осигурили над 1,2 млн. ваксини, които са изпратени в Африка. От проблема обаче са засегнати 170 млн. майки и бебета по света. Досега в глобален мащаб кампанията, която е интернационална, е успяла да подпомогне с животоспасяваща ваксина около 100 млн. души.

Покрай спасението на застрашените бебета обаче инициаторите не забравят и болниците. Тази година дарение от събраните пари получиха освен варненската АГ, още три лечебни заведения в Русе, Бургас и Велико Търново, които бяха определени от самите родители.

По мнението на варненските специалисти, които се грижат за недоносените бебета, леглата и масичките са със съвременен дизайн, така че лесно да се придвижват и дезинфекцират. От началото на годината в неонатологичното отделение са постъпили над 150 новородени. В момента там са настанени 50, а в интензивния сектор 16 дечица с ниско тегло. Най-малкият пациент в отделението е тежал едва 550 грама, но след три месеца грижи е успял да наддаде до 1,2 кг.

Коментари