Публикация

В омагьосания кръг на алкохола

Децата на музиканти стават музиканти, на лекарите - също лекари, а децата на алкохолици? В повечето случаи ги очаква нелека съдба с вкоренено чувство за срам и вина, както и почти предначертана зависимост от алкохола, отбелязва Дойче веле.


Почти всяко шесто дете в Германия живее в семейство с алкохолизиран родител. Като Паола, която на 8-годишна възраст е принудена не само да се грижи за по-малките си сестрички, но и наред с ученето да върти и голяма част от домакинската работа.

На 11 години тя изглежда толкова зряла, че мнозина я смятат за по-голяма. Родителите на Паола са алкохолици, както и родителите на още 2,5 милиона деца в Германия.

Децата-родители

„Децата на алкохолизирани родители по неволя поемат много рано голяма отговорност в семейството”, казва психологът Волфганг Шмид-Розенгартен. Често те са претоварени от многобройни задачи, така че на практика нямат никакво време да играят или да общуват с деца на тяхната възраст.

Нерядко подобни деца се намират в сложна вътрешна дилема: от една страна, се срамуват от родителите си, а от друга - се опитват да ги защитават от чужди нападки. Според социалната педагожка Юдит Екарт тези деца са измъчвани от чувството, че са по-различни от връстниците си, че не са нормални, нито пък достойни да бъдат обичани.

Много от родителите алкохолици се срамуват от порока си и не искат децата им да говорят за това. Много от децата си мълчат и без друго, най-вече от срам. Обществото също не винаги предлага навременна помощ и подкрепа. В продължение на дълго време цялата тема беше „табу”.

Агресии, срам, зависимост

„Алкохолът предизвиква готовност за агресия, която се усеща от децата”, обяснява Шмид-Розенгартен. Много деца живеят в постоянна несигурност дали пияните им родители няма да им причинят нещо ужасно.

Една трета от децата на алкохолици по-късно също се оказват с алкохолна зависимост”, казва Шмид-Розенгартен. Друга една трета пък имат психически или социални отклонения.

Мнозина си търсят друг зависим като тях за партньор и се опитват да го спасяват. По-късно те изпитват и големи трудности да се обвързват с друг човек, тъй като предишният им живот ги е научил, че небето може всеки момент да се срине.

Коментари