Публикация

Изкуството на спокойствието

Работата, грижите за децата и хилядите други задължения водят до натрупване на стрес, който често се пренебрегва. Но организмът го забелязва много добре.


Цялото това напрежение отключва верижна реакция от здравословни проблеми, твърди д-р Хенри Емънс, автор на книгата „Химията на спокойствието”.

В моменти, когато животът ви е объркан, е важно да си изградите навици за релаксация. Научете се да постигате спокойствие като обърнете повече внимание на себе си.

За да се справите със стреса, най-добре е преди всичко да не допускате той да се натрупва. Понякога сигналите на организма за появата на стрес са много незабележими и затова е трудно да се разбере, че се движите към тази опасна зона. Хората често не осъзнават, че стресът влияе на качеството на съня, казва д-р Емънс.

Например, въпреки че спят по 8 часа, техният сън не е качествен и те се чувстват изразходвани.

За да държите нивото на стреса под контрол, всеки ден отделяйте по няколко минути, за да помислите върху някои необичайни промени в навиците ви или физическото ви здраве, причинени от някаква тревога.

Насочете мислите си в различна посока

Когато хората са напрегнати, са склонни, съвсем непродуктивно, непрекъснато да прехвърлят в ума си неудачите.

Вместо това д-р Емънс препоръчва да прехвърлите мислите си върху тялото си. Седнете на някое уединено място, концентрирайте се върху седалката под вас и започнете да дишате бавно и дълбоко от диафрагмата. Вдишвайте през носа, докато броите до 4, задръжте до 2 и издишвайте през устата, докато броите до 7. Когато издишването е по-дълго от вдишването, се диша по-дълбоко, от което нервната система се успокоява. Дишането може да се упражнява и при липса на стрес.

Често стресът се използва като извинение за пропускане на физическите упражнения. А те всъщност балансират стресовите  хормони, посочва д-р Емънс.

Прекъсвайте от време на време работа и се изкачвайте и слизайте по няколко стъпала на стълбището. Или се запишете в някакъв спортен курс. След физически упражнения си пускайте диск с приятна музика. Изследванията показват, че мозъчните вълни влизат в синхрон с бавния ритъм и това води до медитиращо състояние.

-brr-

Когато човек е стресиран, е нормално да му се прияде нешо сладко. Лекарите посочват, че в такива моменти е много важно придържането към здравословната диета.

Сладкишите покачват нивото на кръвната захар, което изостря нервите. По-добре в такива случаи да се почерпите с пресни ягоди, потопени в натурален шоколад. Съдържащият се в плода витамин С намалява количеството на свободните радикали, което се увеличава от стреса, а черният шоколад намалява стресовите хормони, като кортизола, в организма.

Друго предложение: Хапнете си нарязани на тънки пръчици моркови и целина. Хрупкавите храни успокояват.

Общуването с приятели помага на организма да се зареди с хормона на доброто настроение окситоцин. Затова в обедната почивка или след работа се срещнете с приятели. Д-р Емънс препоръчва тези срещи да се поддържат редовно, но разговорите трябва да са добронамерени, за да не се напрегнете отново.

Излезте навън!
Застояването на бюрото досажда и изнервя. Малко чист въздух може да промени настроението и да помогне за по-леко справяне със сложните задачи. Вместо непрекъснато да се затормозявате с количеството работа, което ви остава да свършите, излезте навън и проветрете главата си. Ако наблизо има парк, спрете и вдишайте аромата на цветята. Установено е, че някои аромати, като например лавандулата, помагат за нормализиране на стресираната имунна система.

Получава се така, че точно, когато си легнете и се приготвите да заспите, в главата ви нахлуват всички проблеми. А недостатъчният сън напряга още повече. За да прекъснете този порочен кръг, вземете лист и молив и запишете всички негативни мисли или неприятни задължения, които ви тормозят.

Въпреки че звучи нелогично, специалистите уверяват, че отразяването на неприятните мисли върху лист хартия помага да се отървете от тях.

Коментари