Публикация

Тренирайте самочувствието си

В днешния динамичен и все по-глобален свят мнозина страдат от липса на самочувствие. Не е беда!


 Психолозите имат няколко прости рецепти за повече самоувереност, отбелязва Дойче веле.

По-доволни, по-успешни, по-лъчезарни: който се доверява на собствените си качества и не е твърде критичен спрямо себе си, се справя по-лесно. Или както Зюддойче Цайтунг обобщава: „който се познава, се страхува по-малко”.

Отново сте приели поредната задача, въпреки че работното ви време е към края си. В магазина отново някой нахално ви е предредил, но вие пак не се осмелявате да се оплачете. На хора с високо самочувствие това не се случва: те могат да казват „не” и да се  противопоставят. 

Според експертката Бетина Щакелберг човек не се ражда с високо самочувствие, то по-скоро трябва да се тренира. Сигурно ще се изненадате колко лесни са упражненията за самочувствие:

1-ва стъпка: кой съм аз?

Щакелберг твърди, че повечето хора не успяват да отговорят спонтанно на въпроса кои са и какво умеят. Вместо това затъват в терзания на тема: какво ми липсва, какво не умея? Самоувереният човек изглежда другояче: той познава собствените си предимства и недостатъци. Така че психолозите съветват: разпитайте околните какво мислят за вас. Направете си списъци със своите добри качества. Залепете един на огледалото в банята си, окачете един в бюрото си, така че във всеки миг да са ви под ръка.

2-ра стъпка: научете се да казвате „Не”!

Не е необходимо всички да ви харесват. В подходящи моменти се упражнявайте да казвате „Не”. Например когато колега ви помоли да останете по-дълго, за да довършите неговата работа. По този начин спестявате енергия и се чувствате по-добре. Отвоювайте си собствена територия както и занимания, които ви доставят удоволствие.

3-та стъпка: изборът е ваш!

Избягвайте напрягащи контакти, а ако се наложи - радикално прекратете отношенията си с „енергийни вампири”, когато забележите, че даден човек не ви действа добре. Психоложката Херта Шойхер ви препоръчва да общувате най-вече с хора с положително излъчване, както и да се сбогувате завинаги с ролята на жертва, търсеща съжаление. Човек сам определя съдбата си, което също е част от самоувереността.

4-та стъпка: определяйте сами скоростта!

Опитайте се да не бързате прекалено много и запазете свои собствени територии, където се чувствате защитени и не ви се налага да се сблъсквате с нови трудности. Това ще ви позволи да се вслушате във вътрешния си глас. Според Херта Шойхер всеки, който иска да бъде самоуверен, трябва най-напред да си създаде вътрешна хармония.

5-та стъпка: търсете примери за подражание!

Огледайте се наоколо и преценете: кой според вас е самоуверен и защо. Анализирайте мимиката, жестовете, езика на тялото, походката, погледа и се опитайте да ги усвоите и вие. Много важен е езикът: самоуверените хора говорят кратко и прецизно.

Коментари