Публикация

Манията по здравословен живот може да бъде опасна

Прекаленото увлечение по здравословния начин на живот все по-често се доближава до психическо разстройство.


Много хора напълно се отказват от тестени продукти, масло, кофеин или алкохол и се докарват до пълно изтощение във фитнес клубовете.

Специалистите са назовали това явление орторексия. Според техните наблюдения заболяването най-често се среща при самотни работещи жени на възраст до 30 години.

Някои орторексички заявяват, че само при вида на печено пиле им става лошо.

Пристрастените към здравословния живот се отнасят отрицателно към бременността, защото тя означава продължително откъсване от интензивните тренировки. Това предизвиква у тях раздразнителност и пристъпи на агресия, а и най-малкото увеличение на теглото се приема като трагедия.

Експертите смятат, че строгото следване на дневния режим, предписанията на диетолозите и изпробването на многочислени тренировъчни програми не правят фанатиците на здравословния живот по-щастливи. Те са толкова загрижени за самия процес, че не са в състояние да получат удоволствие от него.

Опасността от орторексия не е за подценяване, защото тя по-трудно се диагностицира от анорексията или булимията. Патологичното увлечение по здравословен начин на живот може да стане причина за сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет, болести на скелета, свързани със снижаване на плътността на костната тъкан.

Маниакалното отношение към здравословното хранене за първи път беше описано през 1977 г. от д-р Стивън Братмън.

Коментари