Публикация

Как да извлечем максимална полза от плодовете?

Повечето хора приемат плодовете и зеленчуците като даденост – полезни са и трябва да се ядат, но може и без тях понякога.


Родителите обаче трябва да внимават повече с отношението си към полезните растителни храни, тъй като децата оформят хранителния си режим според действията на майките и бащите си.

Затова следвайте тези съвети, за да извлечете максимална полза от пресните плодове:

Общи насоки
Дръжте купа с цели плодове на масата или в хладилника. Така винаги ще са ви пред очите. Хладилникът е подходящо място за съхраняване на плодовете за по-дълго. Купувайте сезонни пресни плодове, когато те са най-вкусни и полезни.

Най-хранителните...
Избирайте плодовете според съдържанието им на хранителни вещества (особено фибри). Целите плодове са за предпочитане пред соковете.

Избирайте плодове с повече калий - банани, сливи, сушени праскови и кайсии, пъпеш, портокалов сок.

Кога и какво...
На закуска добавете банани или праскови в зърнената си каша, сложете боровинки в палачинките. Пийте пресен сок от портокали или грейпфрут.

На вечеря добавете смачкан ананас в зелевата салата или включете мандарини, портокали и грозде в зеленото предястие.

Към месните ястия може да слагате и плодове, например пиле с кайсии.

Вместо снакс...
Нарязаните плодове са чудесна междинна закуска. Направете си плодова салата с парченца ананас или пъпеш, както и цели зърна грозде.

Сушените плодове също са подходящи за странично похапване. Те са лесни за носене и съхранение. Тъй като се изсушават, то ¼ чаша се равнява на ½ чаша пресни плодове.

Плодови съвети за деца
Дайте добър пример на децата си като превърнете консумирането на плодове всеки ден в приятно преживяване, а не задължение.
Включете децата в купуването, беленето и рязането (в зависимост от възрастта им) на плодовете.

Докато пазарувате, позволявайте на малчуганите да избират нов плод, който да опитат по-късно вкъщи.
Украсявайте храната на децата с плодове - направете усмихнато личице от нарязани банани (за очите), стафиди (за носа), както и резен портокал (за устата).
Предлагайте им стафиди или други сушени плодове вместо бонбони.

Коментари