Публикация

Пийте мляко за здраво сърце и хубава фигура

Пиенето на три чаши мляко на ден намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 18 на сто, твърдят холандски и американски учени.


Те анализирали 17 проучвания от Европа, САЩ и Япония, но не открили връзка между редовната консумация на млечни продукти (ниско- или пълномаслени) и увеличаването на риска от сърдечни заболявания, инсулт или обща смъртност.

Млякото и млечните продукти са най-полезните и здравословни храни, обогатени с естествени хранителни вещества, като калций, калий и протеини.

Поддържането на здравословен начин на живот не трябва да бъде научно уравнение, поясняват учените.

Израелско проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, показало, че по-високият прием на калций чрез млечни продукти е свързан с по-голяма загуба на тегло при спазване на диета.

Общо 21 изследвания, които включват данни от близо 350 000 души, разкриват, че хранителният прием на наситени мазнини не е свързан с повишаване на риска от коронарна болест на сърцето или сърдечно-съдово заболяване. Изследването е публикувано в American Journal of Clinical Nutrition.

Друго проучване, публикувано American Journal of Epidemiology, е обхванало 23 366 шведски мъже и разкрило, че приемът на калций над препоръчителната дневна доза може да намали риска от смъртност вследствие на сърдечно-съдови заболявания и рак с 25 на сто. 

Коментари