Публикация

Над 50 хил. души са потърсили спешна помощ в Плевен за година

Увеличила се е работата на екипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Плевен през миналата година,информира директорът д-р Мария Стоева.


Ръст има най-вече при транспортирането на пациенти, които не могат да бъдат хоспитализирани в по-малките лечебни заведения в региона и е нужно да бъдат настанени в Университетската болница „Д-р Георги Странски” в Плевен.

През 2010 г. значително се е увеличил и броят на амбулаторните прегледи, извършени от дежурните екипи в 9-те филиала в региона, поясни д-р Стоева.

Причината най-вероятно е, че за пациентите това е удобен начин да бъдат прегледани, без да е нужно да търсят личните си лекари. Медицинска помощ от екипите на ЦСМП са получили 50 421 души, а изпълнените повиквания са 34 700. Това е доста работа, която е свършена от нас, отчете д-р Стоева.

Най-често срещаните заболявания, заради които жители на областта са търсили спешните екипи, са мозъчните инсулти – за миналата година броят на тези случаи е 1267.

Пред 2010 г. броят на хората, направили инфаркт, е намалял с 10, като транспортираните болни от областта са 313. Други 8 720 души са настанени в болница с различни заболявания – 580 са били с язва на стомаха и дванадесетопръстника, 871 са пациентите с нефро- и холелитиаза. За миналата година в болницата са транспортирани и 505 заразени с морбили, като епидемия имаше в община Червен бряг.

Екипите са оказали помощ и на 58 пациенти, опитали да посегнат на живота си. 455 родилки също са потърсили спешна медицинска помощ, като 8 от тях са родили децата си в линейката на път за болницата. Медиците от спешния център са се погрижили и за 253 пострадали при катастрофи - от тях 222 са били възрастни хора, а 31 - деца.

Центърът за спешна медицинска помощ в Плевен е обезпечен с медицински персонал на 100%.

„Има региони в страната, където има проблем с кадрите. При нас не е така”, каза д-р Стоева.

Спешна помощ – Плевен има девет филиала. Всичките на лекарско ниво са окомплектовани в пълен обем, като в по-малките работят по 6 медици, а в по-големите - по 12 лекари. Нямаме дефицит на кадри - лекари, медицински специалисти и шофьори. Може би заради кризата, но хората не сменят местоработата си. Преди имаше хора, които напускаха, а после се връщаха, но сега те остават. Оборудването е добро, автопаркът ни е нов, като линейките ни са най-много на две години. Центърът има възможност да получава както медикаменти, така и апаратура, допълни д-р Стоева.

Коментари