Публикация

12 мерки за намаляване на стреса

Данните показват, че отговорът на въпроса – „Може ли стресът да увреди сърцето?”, е ДА – напрежението наистина е опасно за сърцето.


Някои изследвания показват, че стресът е сравним с други рискови фактори, които се смятат за основни, като високото кръвно налягане, лошото хранене и липсата на движение, посочва проф. Кати Хефнър от Ню Йорк.
 
Следващите 12 стъпки ще ви помогнат да се справите със стреса и да предпазите сърцето си от болести:
 
Релаксирайте
Намаляващите стреса техники и упражнения, като йога, медитиране и тай-чи, са доказали, че понижават стресовите хормони и повишават имунните функции, казва д-р Хефнър.

При едно проучване е било установено, че хората, които практикуват редовно йога, намаляват податливостта си към инфекции, които са една от главните причини за сърдечните заболявания.

Много полезно е да отделяте по малко време, за да се съсредоточите само върху тялото си и да се отпуснете като изхвърлите от съзнанието си всички мисли за случващото се наоколо.

Общувайте
Прекаленото усамотяване се отразява не само на умственото здраве, но и на сърцето.
Изследване на жени, които се възстановяват след инфаркт, е показало, че те имат повече болки в гърдите и други проблеми, когато са лишени от приятелска подкрепа.

Излизайте и се срещайте с приятели, съветва д-р Хефнър. Научно доказано е, че благотворно действат само искрените и верни приятели.

Не бъдете перфекционисти
Известно е, че хората, които непрекъснато се стремят към съвършенство, са по-податливи на сърдечни заболявания. Но това, което наистина убива е враждебността, посочва д-р Хефнър. Враждебността е поведение, което се подхранва от гняв към другите хора.

Изследванията показват, че враждебността е по-добър предсказващ инструмент за развитието на сърдечна болест от кръвното налягане и затлъстяването. Затова бъдете мили и мислете позитивно, защото е   установено, че оптимизмът също пази сърцето.

Не бъдете злопаметни

Според проучванията, хората изпитват по-силен психологически стрес и учестяване на пулса, когато таят обидата си, отколкото когато прощават. Ще се очудите като разберете колко дълбоко се загнездва това чувство и затормозява психиката. Много е важно да се отървете от него, за да продължите напред. Прощавайте бързо. Това ще улесни социалните ви контакти, които са друг фактор за здравето на сърцето ви, посочва д-р Хефнър.

Забавлявайте се
Учени наблюдавали пациенти, докато гледали филми. Хората, които гледали смешни клипове, изгаряли с 20% повече калории от тези, които гледали клипове с обикновен сюжет.

А по-малко калории означава по-здравословно тегло, което е един от най-добрите начини за дълготрайна защита на сърцето от болести. Доказано е, че веселието засилва сърдечната и съдовата функция. Смейте се повече. Колкото повече се смеете, толкова повече калории ще изгаряте и сърцето ви ще работи по-добре.

Ограничете алкохола
Прекаляването с пиенето може да предизвика повишаване на триглицеридите и кръвното налягане, и дори инфаркт. От друга страна умереното пиене може да предотврати сърдечните заболявания. Умерено означава не повече от едно питие на ден за жените и 2 за мъжете. Това обаче не е причина за въздържателите да започнат да пият алкохол!

Намалете кофеина

Кофеинът може да ви превъзбуди и да активизира стресовите хормони, които допринасят за възпаленията. Намалете пиенето на кафе и чай. И дори диетичната сода (кола). Някои изследвания свързват диетичната сода с повишения риск за диабет – един от главните причини за сърдечни заболявания.
 
Ограничете емоционалното обвързване
НЕ С ХОРАТА! Избягвайте да преживявате емоционално неща, които нямат особено значение.
Например, неотдавна учените свързаха загубата на любимия футболен отбор с повишен риск от инфаркт. Така че не си струва да се вълнувайте за дребни неща.

Хранете се правилно
Спазването на балансирана диета – ограничаване на червените меса и обработените храни, наблягане на плодове и зеленчуци, пилешко месо, риба и пълнозърнести храни – не само ще ви предпази от напълняване, но и ще се отрази благотворно на сърдечната ви дейност. Балансираната диета с комплексни въглехидрати ще поддържа стабилността на стойностите на кръвната ви захар и ще ви предпази от диабет, една от главните причини за сърдечните болести.

Потърсете помощ за депресията
Депресията може да повиши риска от сърдечни заболявания и може да съкрати живота. Депресията се лекува с психо- и други терапиии, с антидепресанти. Посъветвайте се с лекар какви лекарства да приемате.

Наспивайте се
Съвременните хора не спят достатъчно. Лекарите препоръчват между 6 и 8 часа сън, но подчертават ключовата роля на качеството на съня. Сънната апнея – периодично будене поради прекъсване на дишането – се свързва със сърдечносъдовите болести. Хората, които се будят нощем от апнеа, не са в състояние да преминат през нормалните цикли на съня, когато организмът по естествен начин понижава нивото на хормоните си и на кръвното налягане. Това може да доведе до хипертония и сърдечно заболяване.

Движете се повече
Всички изследвания са категорични, че физическата активност, дори домакинската работа и градинарството, е полезна за здравето на сърцето, защото засилва кръвообращението. Упражнявайте се с ходене, тичане, плуване и дори с танци. С тези дейности ще постигнете троен ефект – ще се чувствате по-добре, ще намалите риска от диабет и ще укрепите сърцето си. Физическата активност помага и срещу депресията. Американската кардиологична асоциация препоръчва по 30 минути физически упражнения дневно. 

Коментари