Публикация

ЦЗПЗ: Нито стотинка за фонда за трансплантации през 2011 г.

Правителството не е предвидило нито стотинка за финансиране на трансплантации на български граждани в чужбина, изтъква Центърът за защита правата в здравеопазването.


Организацията посочва, че в постановлението на Министерския съвет за изпълнение на държавния бюджет са отделени общо 2,5 млн. лева, от които 500 хиляди за заплати и издръжка на администрацията на Изпълнителната агенция по трансплантация и Център „Фонд за трансплантации”. Останалите 2 милиона лева са субсидии за болниците в страната, които извършват трансплантации.

Според ЦЗПЗ решението е напълно закономерно, „като се има предвид, че за една година и половина след създаването си Център „Фонд за трансплантации” не е финансирал нито една трансплантация на органи за български гражданин”. Определените с постановление на Министерския съвет в края на 2009 г. бюджет от 5 милиона лева не бе усвоен и върнат в държавния бюджет в края на 2010 г.

„Самата г-жа Мутафчийска - директор на фонда, заяви на пресконференция, по че начинът, по който е създаден фондът, няма да може да осигури трансплантации в чужбина. Интересно кога г-жа Мутафчийска разбра тази истина - когато беше назначена за директор или след като година и половина получаваше директорска заплата.

Също толкова логичен е въпросът, ако няма пари за трансплантации в чужбина, то защо трябва да има фонд, директор и служители на такъв фонд”, отбелязва Центърът за защита правата в здравеопазването.

Според него съществуването на фонда за трансплантации е лишено от смисъл и закриването му „поне ще спести ненужни разходи за администрацията”. 

Коментари