Публикация

Общински здравни заведения в тежко финансово състояние

До месец онкодиспансерът в Пловдив няма да може да осигурява животоспасяващи лекарства, а Кожно-венерическият диспансер ще прекрати дейността си.


Това каза заместник-кметът на Пловдив Александър Константинов.

По думите му общинското здравеопазване е в изключително тежко състояние. Заради надхвърлени лимити за направления от минали години всички ДКЦ-та в Пловдив в момента водят дела със здравната каса, като най-големи са задълженията на ДКЦ V – над 600 хиляди лева.

Друг парадокс, в който попадат ДКЦ-тата в Пловдив, е това, че продължава практиката от миналата година въпросните здравни общински заведения да научават колко направления трябва да получат след като вече са ги приели и обработили от пациентите, уточни заместник-кметът.

В момента най-тежко е състоянието на Кожно-венерическия диспансер. Управителят на здравното заведение д-р Елена Дякова е поискала от общината 600 хил. лв. за издръжка на общинското заведение, но от общината не могат да осигурят средствата, поясни заместник-кметът.

Тази година леглата на здравното заведение бяха намалени от 30 на 10, а Министерството на здравеопазването вече не го финансира.

Не по-различно е положението и в онкологичния диспансер. Според Александър Константинов пациентите, взимащи протоколи от онкодиспансера, попадат в пълна безизходица. По новата методика за финансиране от тази година парите за издръжката му ще са с около 2 милиона лева по-малко и  до месец няма да може да се осигуряват на пациентите животоспасяващи лекарства.

Независимо, че Белодробната болница в момента поема и пациентите от Смолян след като туберкулозният диспансер в града спря работа, общината не може да удовлетвори искането на управителя за отпускане на безлихвен заем в размер на 800 хил. лева, заяви още Александър Константинов. 

С това се утежнява още повече положението на единствената специализирана болница в Южна България, която от години едва успява да се спаси от фалит.

Другите две общински болници  - „Св. Панталеймон” и „Св. Мина”, са малко по-добре от Белодробната болница, но и те имат задължения към различни доставчици. За първите 6 месеца на миналата година 1 млн. и 800 хил. лв. дължи „Св. Панталеймон” , а 1 млн. и 400 хиляди лева – МБАЛ „Свети Мина”.

С аргумент, че над 50% от пациентите в здравните заведения в града са от други общини, заместник-кметът заяви, че е крайно време държавата да поеме твърд ангажимент към здравеопазването, а не да го прехвърля на общините.

До края на месеца ще подготвим цялостен анализ на икономическото състояние на здравните заведения в Пловдив и ще го представим в Министерството на здравеопазването и на всички институции в държавата за реакция, каза още Александър Константинов.

Коментари