Публикация

Безплатни прегледи за глаукома

На 10, 24 и 25 март в Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” в София ще бъдат проведени безплатни профилактични прегледи за глаукома.


Специалистите ще приемат от 12:00 до 20:00 часа в консултативния кабинет по очни болести, намиращ се в Диагностично-консултативния център на болницата (ІІ етаж, кабинет № 211, над спешното отделение).

От лечебното заведение уточняват, че е необходимо предварително записване на тел. 02/9432 225 и 025/9432 564 между 8:00 и 13:00 часа.

По време на прегледите ще бъде измервано очното налягане на пациентите. При повишени стойности ще се определя периферното зрение, като при необходимост ще се изследва очното дъно.

Безплатните прегледи са по повод Световната седмица за борба с глаукомата, която се инициира всяка пролет от Световната асоциация по глаукома. През настоящата година за първи път асоциацията се опитва да привлече общественото внимание върху този здравен проблем с отбелязването не на един ден, а на седмица.

Глаукомата е втората причина за зрителна инвалидност и слепота у нас, в Европа и в света. В България има над 70 хиляди пациенти с глаукома.

В Клиниката по очни болести към болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” годишно се лекуват средно 400 пациенти, други хиляди се обслужват в амбулаторни условия.

Ранното откриване и правилната терапия на глаукомата са решаващи за предотвратяване на загубата на зрение, което тя причинява. Рискови фактори за глаукома са повишеното очно налягане, фамилната обремененост, сърдечно-съдовите заболявания, патологичен липиден профил, тютюнопушенето, възраст над 50 години. Глаукомата може да засегне хора във всяка възраст и в началото на проявата й липсват симптоми, по които тя да се открие без специализиран преглед.

Препоръката е хората до 50-годишна възраст да се подлагат на профилактични прегледи, които обхващат преценка на остротата на зрението, на очното налягане и изследване на очното дъно, веднъж годишно. След тази възраст консултациите с офталмолог трябва да бъдат два пъти годишно.

Коментари