Публикация

Д-р К. Маламов: Талоните за изследвания са достатъчно

Няма намаление на направленията за изследвания и консултация със специалист, разпределени за първото тримесечие на тази година, заяви директорът на Районната здравноосигурителна каса в Пловдив д-р Константин Маламов.


По думите му на изпълнителите на извънболнична медицинска помощ в областта са разпределени 12 441 броя повече направления за консултация със специалист, спрямо определените за същото тримесечие на 2010 г., а средствата за медико-диагностични изследвания са увеличени с 30%.

И през тази година договорните партньори ще могат да надвишават с 10% определените им направления и средства, които няма да им се приспадат, но и няма да могат да прехвърлят в друго тримесечие. Отделно лекарите ще могат да надвишават и с 15% лимита, който обаче ще бъде компенсиран в следващото тримесечие, обясни д-р Маламов.

Според него талоните са достатъчно и лекарите не би трябвало да връщат пациенти и да отказват направления. Справка на касата показва, че през последните години едни и същи общопрактикуващи лекари, около 70 на брой, и няколко ДКЦ-та в Пловдив системно са надвишавали регулативните стандарти. В тази връзка районната каса ще извърши цялостни проверки на практиките в доболничната и специализираната помощ, където има да се връщат най-много пари за превишени лимити.

Д-р Маламов подчерта, че и личните лекари, и специалистите въпреки призива на Районната лекарска колегия в момента подписват индивидуалните си договори. До дни договори ще подпишат и всичките 40 болници в областта, категоричен е директорът на РЗОК-Пловдив, като одобрените средства за тях са в размер на 16% от общия бюджет за болнична помощ на НЗОК. 

Това на практика означава, че през 2011 г. лечебните заведения в Пловдивска област ще разполагат с приблизително толкова средства, с колкото са през 2010 г.
Реално обаче парите ще са малко по-малко, защото тази година има 4 нови здравни заведения в Пловдив - една болница и три медицински центъра, които също ще черпят финансов ресурс, призна д-р Маламов.

Коментари