Публикация

Кардиолози и пациенти излязоха на протест в Плевен

Медици и пациенти от Университетската специализирана болница за активно лечение по кардиология в Плевен протестираха пред сградата на районната здравна каса в града.


Повод за недоволството им е наложеното ограничение от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса за прием на пациенти с диагноза остър миокарден инфаркт на ден, както и драстично намаленият бюджет за специализираната болница.

Лечебното заведение работи на делегиран бюджет, който вече е изчерпан. Средствата за болницата са намалени с близо 60 процента. Според новите разчети по клинична пътека за инфаркт безплатно ще се лекуват ограничен брой пациенти.

„Според делегирания бюджет на касата ние имаме право да приемаме на ден само осем болни и всеки след това да прави каквото знае, т.е. те са обречени на смърт”, казаха лекарите.

Специализираната болницата в Плевен обслужва хора с инфаркти от Видин, Враца, Монтана, Плевен, както и пациенти от Ловеч. В болницата заради лекарския екип идват дори болни от Етрополе, както и от други краища на страната. Заради проблема с драстично орязания бюджет вчера изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Сотир Марчев връчи протестно писмо на директора на РЗОК-Плевен Мартин Митев.

Директорът на районната каса обеща, че ще съдейства на медиците, като изпрати исканията им до НЗОК.

Коментари