Публикация

Учени търсят причината за антираковото действие на доматите

Учените от университета в Илинойс, които твърдяха, че яденето на домати намалява риска от рак на простатата, са разработили инструмент, който може да помогне за проследяване на метаболизма на доматените каротеноиди в човешкото тяло.


Специалистите смятат, че каротиноидите в доматите (пигментите, които са отговорни за цветовете - червени, жълти и оранжеви, на някои плодове и зеленчуци) предпазват от рак, но досега не бе известно как точно става това.  

Те ще използват изотопно етикетиране на три каротеноида чрез по-тежки атоми въглерод, отколкото се наблюдават в природата, което ще позволи проследяване на усвояването на доматените компоненти, както и на обмяната на веществата в тялото.

Ликопенът, който придава червен цвят на плодовете, е получил много внимание, дори се рекламира като съставка в мултивитаминни добавки. Има и други вещества в доматите, които също може да играят роля в защитата срещу злокачествени заболявания.

Учените ще проведат необходимите лабораторни изследвания, за да открият точно какво прави доматите толкова ценни за организма. 

Коментари