Публикация

Защо шоколадът опиянява?

Жадувате ли за чаша кафе рано сутрин? Едно блокче шоколад ви кара да се чувствате добре, когато сте унили? Ново проучване на екип от университета в Охайо разкрива защо някои храни влияят на настроенията.


Храната и подправките могат да развълнуват или успокоят мозъка, също като алкохола или наркотиците.

Различните храни стимулират различни части на мозъка, освобождават химически вещества като допамин и серотонин, които насърчават доброто настроение. От друга страна, липсата на някои аминокиселини може да доведе до депресия, а в по-тежките случаи и до лудост.

Зарядът, създаван от шоколада и кафето, не се дължи само на кофеина, но и на прилива на допамин, който предизвиква удоволствие в мозъчните рецептори.

Шоколадът също отделя вид опиати, които причиняват приповдигнатото чувство, заедно с малко количество вещество, подобно на марихуаната.

Картофите пък успокояват чрез освобождаването на глюкоза в кръвта, както прави и млякото, особено при бебетата.

Проблемът е, че мозъкът винаги иска прекалено много от това, което е вредно за организма - като захар, за да общува с другите неврони и е особено ненаситен за такива храни на сутринта.

Нещата, които често са добри за мозъка, не са добри за тялото. Човек не може да живее на сладкиши и бира, поясняват учените.

Как въздействат различните храни на мозъка:

Ядки, яйца, мляко: произвеждат аминокиселината триптофан, която създава серотонин. Без достатъчно триптофан хората са склонни да се чувстват депресирани и ядосани.

Зелен фасул: укрепва настроението, като помага за производството на допамин, химическата награда за мозъка.

Индийско орехче, шафран, копър, канела и анасон: те съдържат свойства, които са химически подобни на мескалина (наркотично вещество, приготвяно от вид кактус). В големи количества подправките могат  да доведат до чувство на еуфория.

Захар: Жизненоважна храна за мозъка, която помага за концентрацията и възприемането на нови неща. Нейната липса причинява усещане за глад и желание за сладко.

Шоколад: съдържа съединения, които допринасят за доброто настроение, а също така успокоява и отпуска.

Коментари