Публикация

Идва ли краят на йо-йо ефекта?

Европейски екип от учени твърди, че е открил ключов протеин, който сигнализира дали човек е предразположен към натрупване на килограми след края на диетата, или не.


Йо-йо ефектът затруднява живота на много хора, които се чудят защо постоянно се борят с излишните килограми.

Изследователи от осем европейски страни, включително Великобритания, анализирали кръвта на 96 доброволци на диета, които вече са отслабнали. Половината успешно задържали постигнатите резултати, а някои дори загубили още мазнини. Други обаче възвърнали загубеното, та даже и качили още килограми.

Кръвните изследвания разкрили, че нивата на вещество, наречено ангиотензин-конвертиращ ензим, са свързани в голяма степен с това дали теглото ще намалее и ще остане стабилно, или ще се възвърне (йо-йо ефект).

Жените, които поддържат постигнатите резултати след диета, показват спад нивата на ензима.  

Откритието може да има положителни здравословни последици за много хора, тъй като многократното бързо наддаване и загуба на тегло, свързани с диета, може да удвои риска от смърт вследствие на сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт, както и риска от преждевременна смърт като цяло.

Учените подчертават, че повечето усилия се съсредоточават в отслабването, а не  поддържането на получените резултати в дългосрочен план.

Йо-йо ефектът причинява психологически дискомфорт заради повтарящите се периоди на качване и сваляне на килограми.  Чувството за провал вреди и на самочувствието.

Проучването е публикувано в PLoS One

Коментари