Публикация

Подписка в подкрепа на кардиологичната болница в Плевен

От днес започна подписка в подкрепа на Специализираната болница по кардиология в Плевен.


Това съобщи специалистът от лечебното заведение д-р Емил Денев, като уточни, че в нея могат да се включат всички, които желаят да имат достъп до качествено лечение и не искат болницата да затвори врати поради фалит. Това може да стане в Кардиологичния медицински център на бул. „Димитър Константинов” 11.

Д-р Денев призова плевенчани да се подпишат в документа, който ще бъде внесен в здравното министерство в понеделник.

Лекарите от кардиологичната болница предвиждат и участие на протест в столицата, който ще бъде организиран съвместно с колегите им от други лечебни заведения от Варна, Ямбол и Велико Търново.

От кардиологичната болница днес бяха изписани последните двама пациенти с инфаркт. Медиците обявиха, че преустановяват плановия прием, платеният е 5000 лева. 

На 22 февруари, датата, в която лечебното заведение е получило бюджета си, е станало ясно, че той е драстично намален с 56,49%. До този момент болницата е работила по прогнозен бюджет, формиран на базата на същото тримесечие от миналата година.
След актуализацията е пресметнато, че бюджетът вече е надвишен с около 100 000 лева, а до края на тримесечието за лечение по каса остават 0 лв.

„Нищо друго не ни остава в тази ситуация, освен да затворим болницата”, каза началникът на Инвазивния сектор д-р Весела Томова.

„Ние сме полагали Хипократова клетва, и ако дойде пациент с инфаркт, който умира пред вратата ни, няма да го оставим, но това ще стане на добра воля и на резерви, които имаме. Ако обаче ни се обадят да изпратим линейка за спешен случай, просто не можем да го направим”, посочи д-р Томова.

Според нея ситуацията е атака срещу частното здравеопазване и чиновническо безумие, което може да коства живота на хората.

„Не можеш да спреш работата на една болница, която няма алтернатива в региона, защото от Видин до Русе (освен Велико Търново, където ситуацията е като в Плевен) няма друга сертифицирана ангиографска лаборатория, която да приема пациенти с инфаркти 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата с правото да ги лекува по най-модерен начин”, обясни още д-р Томова.

Според специалистите, ако се насочат пациенти с остър инфаркт в държавната болница,
те ще бъдат лекувани по начин от преди 30 години, който не е отречен, но в световен мащаб е оставен като резервен вариант. 

„Затова е нелепо в града да има подготвен екип, модерна апаратура и база и да се оставят хората да умират, ако нямат 5000 лева”, допълни д-р Томова.

Коментари