Публикация

Хора с редки болести може да останат без лекарства

Промените в процедурата за отпускане на лекарства за редки заболявания, които влизат в сила от 1 март, ще доведат до проблеми и голяма част от болните може да останат без лекарства за повече от месец.


Това съобщиха от варненската структура на Националния алианс на хората с редки болести.

„Критериите за отпускане на медикаментите бяха изготвени със закъснение. Според новите изисквания болните трябва да си направят редища изследвания, които да приложат към молбата си към здравната каса. Това обаче изисква време. Касата пък преценява в едномесечен срок дали да отпусне необходимите лекарства. Новите правила влизат в сила от 1 март, а цялата процедура няма как да се вмести в този срок”, обясниха от алианса.

От пациентската организация предупредиха, че проблемът е сериозен, защото при прекъсване на лечението могат да настъпят необратими увреждания или смърт.

Редките болести засягат по-малко от 5 на 10 000 души, но заради многото такива заболявания, които са около 6 000, общият брой на засегнатите е голям. От редки заболявания в цялата страна страдат около 400 000 души, най-вече деца.

„За разлика от останалите пациенти със здравословни проблеми обаче, хората с редки заболявания нямат същия достъп до диагностика и лечение. Причината е, че лекарите не са срещали подобни случаи в своята практика и не успяват да реагират адекватно”, посочиха още от варненската структура на организацията.

За да се осигури навременна диагностика и качествено лечение, алиансът организира поредица от семинари за общопрактикуващи лекари. На него най-добрите специалисти в страната ще споделят опита си с редките заболявания.

Във Варна семинарът ще се проведе в Деня на редките болести - 26 февруари, в сградата на Факултета по дентална медицина към Медицинския универститет.

Коментари