Публикация

Запекът при децата - причини и решения

Интервю с д-р Клара Балджиева, педиатър, председател на Сдружението на педиатрите от извънболничната помощ.


Д-р Балджиева, много ли е тревожно, ако бебето има запек?
Когато говорим за ранната бебешка възраст, често констатираме т.нар. фалшив запек. Той се дължи на това, че бебето не получава достатъчно храна. Затова първо трябва да се убедим, при добро наддаване на тегло, че става въпрос наистина за запек. Ако майката няма достатъчно кърма, а се стреми да избегне дохранването, това трябва да се сподели с педиатъра.

Той ще посъветва как да се стимулира лактацията, защото проблемите с нея много често са психосоматични. След раждане стресът е голям. По време на самото раждане жената е мобилизирана, но по-късно изпитва силно напрежение. Тревожи се дали бебето яде добре, тегли го след всяко кърмене.

Майчината кърма е най-естественият стимулатор за чревната перисталтика на бебето. Затова, когато говорим за запек, трябва да имаме предвид храненето. Не мога да посоча точен процент, но има генетично унаследен запек и това трябва също да се отчита.

Кога говорим за запек, след колко дни без дефекация?
В зависимост от възрастта е преценката. За едно бебе и два дни могат да бъдат възприети като запек, докато за по-голямо дете може да изминат 3-4 дни. Това също често е психосоматично. При много първокласници например, ако трудно се приспособяват към новите условия, реакцията е запек. Често ние предпочитаме не да даваме на бебето слабителни средства, каквито има, разбира се, а да ги даваме на майката и то да ги получи чрез кърмата.

При по-големите деца подходът е също комплексен. Първо търсим причината. Защото дори след лечение с антибиотик децата може да получат не само разстройство, но и запек. И затова за лекаря най-важно е не да върви от симптома към лечението, а да постави диагнозата. Добре е непременно да се направи кръвна картина, ехография на коремните органи.

След 3 дни запек вече има основания за тревога. Трябва да се използват всички средства, които могат да повлияят. На първо място, плодовете – круши, сливи, пъпеши, диня, грозде, домат на гладно. Дори и да се предпишат медикаменти, лечението трябва да бъде комплексно.

Какво най-често причинява запек при по-големите деца?
Сухите храни. Децата тръгват на училище и понеже е по-лесно, започват да избягват супи, готвено. Първото и най-важно е да се регулира храненето, за да бъде то рационално. В същото време е важно да се създават навици. Подходът трябва да е комплексен. След прием на антибиотици или стомашно-чревна инфекция, независимо от естеството, се стремим да включим пробиотична защита – лактобацил. На предразположени към запек деца е много полезно да се дава пробиотик. Ако проблемът е постоянен, болест, често това е генетично.

Дори когато се яви след стомашно-чревна инфекция, но продължи не дни, а месеци наред, тогава трябва да се изберат подходящи средства. Най-добрият препарат е „Фрутилакс”, защото всички други са лекарства, а той съдържа плодови екстракти. Както знаем, много деца категорично отказват да приемат плодове. „Фрутилакс”, комбиниран с пробиотик, решава проблема без прилагане на медикаментозно лечение. А за по-големи деца, включително и за бременни, доброто средство е „Селакс”. Запекът е състояние, което понякога заради интоксикацията има силно негативни последствия.

Съветът към родителите на поотрасналото дете?
Трябва да наблюдават и подсещат и по-големите деца. Важно е запекът да бъде профилактиран и лекуван навреме, защото може да се превърне в навик. В този смисъл съществена роля има обществената хигиена. Ако училищните тоалетни са занемарени, това отблъсква децата и те избягват да ги използват. С времето потискането на дефекацията може да доведе до траен проблем.

Коментари