Публикация

Форум за опасните кръвотечения в акушерството

Кръгла маса на тема „Животозастрашаващи кръвотечения в акушерството” ще се проведе днес в София.


В дискусията ще вземат участие водещите акушер-гинеколози, хирурзи, анестезиолози и учени от специализираните лечебни заведения и медицински институции от цялата страна.

През декември се проведе първата част на форума, като сега целта е участниците да приемат завършен алгоритъм за поведение в случаи на животозастрашаващи кръвотечения след раждане.

Животозастрашаващите кръвотечения са един от сериозните проблеми в акушерството, по които в България няма разработен унифициран алгоритъм с конкретни действия и предписания за поведение. Поради тази причина специалистите и екипите действат ad hoc при всеки случай. Това създава предпоставки за евентуални недобре преценени, ненавременни или закъснели действия, като същевременно повишава опасността от възможни грешки и открива в последствие възможности за подставяне под съмнение адекватността на предприетите мерки.

Провеждането на кръгла маса с участието на водещите специалисти, на която да се дискутират и приемат консенсусно предписанията за стъпки на реакция и действие при случаи на животозастрашаващи кръвотечения, би ограничило възможността за посочените по-горе негативни развития.

Форумът, който започва в 17:00 часа в зала „Струма” на хотел „Родина”, се организира от Института за репродуктивно здраве.

Модератори на дискусията ще бъдат проф. Ангел Димитров и доц. Атанас Щерев.

Коментари