Публикация

Влиянието на кръвната група върху здравето

Възможно ли е кръвната група да определя опасността от ракови заболявания, безплодие и стомашна язва, както и от болести като холера и малария


Много години учените отхвърляха идеята за някакво друго медицинско значение на кръвната група, освен при преливането на кръв. Те не обръщаха внимание и на спазваната от звездите диета според кръвната група, според която вида на кръвта определя реакцията на организма към определени храни.
 
Напоследък обаче все повече изследвания разкриват начините, по които кръвната група влияе на податливостта към някои смъртоносни болести.
 
Последното проучване показва, че хората с кръвна група O са по-малко застрашени от инфаркт. Учени от университета в Пенсилвания са открили тази зависимост изследвайки 20000 души.

Те установили, че повечето хора, които носят един ген, наречен Adamts7, са със значително повишен риск от инфаркт, но при хората с кръвна група O, които също имат този ген, няма такъв риск.

Изследователският екип посочва, че това откритие може да доведе до разработване на нови терапии за застрашените от инфаркт. Например лекарства, които имитират благотворния ефект на гена на нулевата кръвна група.

Кръвната група се определя от наследените от родителите гени.
Хилядолетната еволюция е разделила кръвта на 4 групи: A, B, AB и O.

Групите се различават помежду си по техните антигени /защитните имунни системи/ на повърхността на червените кръвни клетки. Всяка кръвна група е еволюирала в изработването на защитни сили срещу смъртоносните болести.

-brr-

Но всяка от тях си има и слабо място. Хората с нулева група са по-малко застрашени от смърт вследствие на малария в сравнение с другите групи. Но те са по-податливи на холера и язва на стомаха, причинена от вируси и бактерии.

Години наред изследването на връзката между кръвните групи и болестите е дискредитирано заради нацистите.

През 30-те години германският „професор по расовите науки” Oтo Рехе твърдял, че всички чисти арийци имат нулева кръвна група.

Според него, преобладаващата кръвна група на враговете била група B. По този начин той идентифицирал „нисшите” раси, които били преследвани по времето на възхода на Хитлер.

Въпреки че от научна гледна точка тези твърдения са абсурдни, в Япония все още съществува дискриминация основана на кръвните групи. През 20-те години на миналия век японски учени поддържали тезата, че кръвните групи създават различни личности.

Тази теза се утвърдила до такава степен, че през Втората световна война императорската армия формирала бойните групи според кръвната група.

Идеята възкръснала през 70-те години, когато японски бестселъри разпространили тезата, че хората с кръвна група А са чувствителни, но неспокойни, с група В – весели, но концентрирани, с нулева група – отзивчиви, но упорити, а с група АВ – артистични и непредсказуеми.

Тази теория си има и тъмна страна. Bura-hara (класиране по кръвна група) е обикновена практика в Япония. При назначенията шефовете на компании често се съобразяват с кръвната група на кандидатите. Децата в някои детски градини също са групирани по кръвни групи. Агенциите за запознанства осигуряват кръвни тестове за съвместимост на кръвните групи.

Въпреки всичко, има сериозни научни доказателства, че в кръвната група може да се крие тайната за борбата със смъртоносните болести.

През 50-те години на миналия век изследвания в 4 лондонски болници установили, че рискът от развитие на рак на стомаха е много по-висок за хората с кръвна група A, отколкото за тези с група  O. Но хората с нулева група са по-застрашени от пептична язва.
Тази година тези открития бяха потвърдени от шведски учени от института Каролинска, които в продължение на 35 години са изследвали един милион души.

Те твърдят, че хората с кръвна група А са по-податливи на пушене, пиене на алкохол и нестероидни противовъзпалителни лекарства, които са рискови фактори за развитие на рак на стомаха.
 
Хората с нулева група са по уязвими от бактерията Helicobacter pylori, която причинява пептична язва.

-brr-

Миналата година американски учени установиха, че кръвната група на жените може да повлияе на шансовете им за забременяване. Изследване на над 560 жени, които се лекували от безплодие,  показало, че тези с нулева група имали 2 пъти по-малък брой яйцеклетки, които били и по-некачествени, което би могло да повлияе на шансовете за зачеване.

Жените от кръвна група А са по-защитени от намаляване на броя на яйцеклетките с времето. Според американските учени, точните причини за връзката между кръвната група и яйчниковия запас не са изяснени.

Кръвната група се свързва и с други репродуктивни проблеми. Учени от университета „Харвард” открили, че жените с група AB или B са с повишен риск от развитие на рак на яйчниците.

Има и подозрения, че кръвната група AB може да удвои или дори да утрои риска от прееклампсия – застрашаващо живота състояние, при което рязко се повишава кръвното налягане.

Това откритие може да помогне за идентифициране на жените с най-висок риск.

Друго изследване установило, че хората с кръвни групи AB и B са  много по-застрашени от рак на панкреаса.

Датски учени пък твърдят, че мъжете с нулева кръвна група са по-склонни към напълняване и затлъстяване.

При толкова научни данни си задаваме въпроса защо не ни осведомяват за рисковете за здравето, свързани с кръвната група.

Явно обществото все още не се интересува достатъчно много от различните фактори, които повишават или намаляват рисковете за здравето. Те се фокусират върху традиционни неща – като храненето, пушенето, движението и други, но не си дават сметка, че вредните навици може да са провокирани от нещо много по-голямо.

Диетата според кръвната група набира скорост и става все по-популярна. Това може да повлияе на интереса на хората към мъничките кръвни телца, които играят много по-голяма роля.

Според въпросната диета, хората с група А трябва да ядат вегетарианска храна, а тези с нулева група - месо, млечни продукти и зърнени храни.

Диетолозите обаче не подкрепят този хранителен режим, тъй като изключването на цели групи храни не е полезно. Тази диета води до  значителен недостиг на вещества в организма, като например калций.

Коментари