Публикация

Шамфъстъкът - полезен и хранителен

Знаете ли, че има цял ден, посветен на вкусния шамфъстък? 26 февруари е обявен за Световен ден на шамфъстъка.


Затова ние се възползваме от възможността да ви запознаем с безбройните ползи за здравето на тези апетитни ядки. Те не са само вкусни хрупкави фъстъци, но са и пълни с хранителни вещества.

Шамфъстъците са отличен източник на витамин В6, мед и манган, както и са добър източник на протеини, фибри, тиамин и фосфор.

Наскоро публикувано проучване показва, че ядките са богати на най-различни полезни антиоксиданти и фитонутриенти, които често се срещат в чая (катехини), плодовете, зеленчуците, червеното вино (антоциани) и соята (изофлавони).

Изследователите заключават, че шамфъстъците са едни от най-добрите източници на антиоксиданти сред растителните храни.

Тези ядки съдържат много малко калории и мазнини. Освен това са и много леки – 49 шамфъстъка (около 28 гр.) се равняват на 23 бадема, 14 орехови половинки или 18 ядки кашу. Само шепа от тези ядки - около 30 бр. - предлага вкусна закуска с около 100 калории.

Ново проучване установи, че тъй като те са в черупки, шамфъстъците отнемат повече време за ядене, което забавя общия прием на калории с 41 на сто.

Шамфъстъкът произхожда от Близкия изток и расте на едно от най-старите цъфтящи дървета, което подсказва на изследователите, че човекът се е наслаждавал на вкусните ядки още през 7000 г. пр.н.е.

Коментари