Публикация

Варненски кардиолози ще трябва да се справят с орязан бюджет

В отворено писмо до здравния министър д-р Стефан Константинов лекарският колектив на СБАЛ по Кардиология Варна изразява своето учудване относно решението на НЗОК да намали бюджета на здравното заведение с около 60%.


Обяснението за тази мярка е, че тази калкулация е направена на базата на осем процедури на ден на ангиографски апарат и е в съответствие с новия медицински стандарт по кардиология, за който варненските специалисти обаче не знаят нищо.

Лекарите твърдят, че инфарктите нямат работно време и болницата работи по 24 часа, седем дни в седмицата. По калкулациите на НЗОК предвижданият  бюджет (около 15000 лв.  дневно) стига за три инфаркта дневно и нищо повече. Дори и три инфаркта са много, защото не винаги е достатъчен един стент и защото някои от пациентите са на контрапулсатор, който струва над 3000 лв и на инфузии с медикаменти с подобна цена, но те са задължителни за поддържането на живота им до възстановяването на увреденото сърце.

В Североизточна България има две катетеризационни лаборатории, с апаратура, достатъчно персонал и възможности да лекуват пациенти с миокарден инфаркт с първична ангиопластика. Това е приетият в Европа стандарт и е с най-ниска смъртност около 5%.  Болните с миокарден инфаркт са около 15 000 на година в региона. Едва в последната година, откакто болницата работи, смъртността бележи тенденции за снижение.

Другите пациенти с инвалидизиращи форми на хронична ИБС, клапна патология и други миокардни заболявания, които не са непосредствено застрашени от смърт в рамките на часове, ще се наложи да стоят в листи на чакащи с месеци, докато или умрат, или намерят пари да заплатят лечението си.

Коментари