Публикация

В Националната кардиологична болница спасяват чрез нов метод

Успешното прилагане на нов за България инвазивен лечебен метод спаси живота на 84-годишна пациентка в Националната кардиологична болница (НКБ).


Под ръководството на гостуващия в здравното заведение водещ европейски специалист – проф. Ги Хендрикс от Белгия, инвазивните кардиолози от НКБ приложиха високотехнологична процедура, известна като ротаблация.

Тя позволява да се преодолее опасно запушване с твърди калциеви отлагания на кръвоносните съдове, захранващи сърцето. Този тип  атеросклеротични плаки се срещат основно при пациенти в напреднала възраст, при които класическата отворена сърдечна операция – бай-пас, носи сериозни рискове, а конвенционалните инвазивни методи – балонна дилатация, също не могат да се приложат поради здравината на плаката.

При ротаблацията в засегнатата сърдечната артерия се въвежда катетър, който на върха си има миниатюрна (с диаметър до 2 милиметра) бургия, с чиято помощ калциевите плаки се раздробяват и едновременно с това се извличат от кръвоносния съд. Проф. Хендрикс е сред пионерите на метода в света, пореди което е поканен от ръководството на НКБ да обучи българските специалисти в прилагането му.

Белгийският специалист е от първите медици, прилагащи инвазивни методи в кардиологията още от 80-те години на миналия век. Той е ученик на създателя на инвазивната кардиология - проф. Андреас Грюнциг от Цюрих.

Проф. Ги Хендрикс ще работи периодично със специалистите от Националната кардиологична болница, за чиито професионализъм дава висока оценка.    

Освен чисто медицинските умения и съответната техника, ротаблацията изисква и адекватно финансиране, защото консумативите за нея не са предвидени в изплащаната от НЗОК клинична пътека за интервенционално кардиологично лечение.

Въпреки това за пациенти, за които ротаблацията е единственият възможен метод за спасяване на живота им, тя ще се прилага в Националната кардиологична болница. Очаква се при следващото посещение в София на проф. Хендрикс чрез новаторския за България метод да бъдат лекувани още няколко болни.

Коментари