Публикация

Детски рисунки срещу отровния цигарен дим

Започва 15-ият Конкурс за детска рисунка „Не на цигарите - 2011”, организиран от Италианската асоциация за борба с рака, Министерството на здравеопазването и Националния център за опазване на общественото здраве.


Инициативата е своеобразна промоция на любимото занимание на децата – рисуването – като превантивен подход срещу цигарите. Натрупаният досега опит в историята на конкурса /получени са над 100 хил. рисунки/ показва безспорно силното емоционално въздействие на детското послание към родителите и учителите – цигарите вредят на всички. 

Състезанието е за деца между 5 и 11 години, разделени в две възрастови групи, а победителят, придружен от родител. ще прекара една седмица в Рим.  Пощенското клеймо на изпратените рисунки трябва да не е след 10 май 2011 г., а всички наградени ще бъдат обявени на 13 май.

Рисунките във формат 35/50 см. се приемат на адрес: София 1431, бул. „Акад. Ив. Гешов”15, ет.2, стая 21- за конкурса „Не на цигарите”.

По повод старта на поредния конкурс експертът от дирекция „Обществено здраве” на МЗ Вилия Великова акцентира върху пораженията, които пасивното пушене носи за децата и подрастващите. Не е за подценяване и поведенческият пример в семейството -  68% от анкетираните 4-5-6-годишни деца са виждали родителите си да пушат, а 40%  си играят на „пушачи”. Вилия  Великова съобщи, че  пушат около 30% от 13-15 годишните и около 40% от 15-16 годишните деца.  Това е повече  от тревожно, като се има предвид, че белият дроб се формира при девойките до 18-годишна възраст, а при младежите – до 24.

Доц. Антоанета Манолова изнесе данни от изследвания, според които само 1/3 от децата у нас живеят в среда без тютюнев дим, над 70% от учениците са пасивни пушачи, около 40% от пушачките не спират цигарите по време на бременността, а 80% се връщат към вредния навик.
 

Коментари