Публикация

Мартеницата - амулет за здраве и късмет

Червени и бели са нишките, които свързват българите навсякъде по света. Мартеницата е нашият амулет срещу болестите и лошотията.


Усуканите конци са пожелание за здраве и късмет. Червеният цвят ни пази от болести, белият ни дава сили. Този уникален обичай си е само наш от стари езически времена.

Легендата иде от хан Исперих, тръгнал да дири плодородна земя за прабългарите. Разтъжил се за близките си, споделил на лястовичка, която отлетяла и им разказала мъката му. Сестра му усукала китка с бял конец на лястовичката, която долетяла обратно, но кръв от крилцето й обагрила вълната. Ханът накичил гърдите си и повелил всеки да върже китка от пресукан бял и червен конец на този ден за здраве и небесна благословия.

В народните представи единственият женски месец вместо красива фея е капризна бабичка. Едно време рано сутрин навън излизали само момите, защото хубостта им радвала Баба Марта. Според едно предание тя е люта, защото братята й Голям и Малък Сечко изпиват всичкото вино. Баба Марта трябва да се омилостиви, защото настроението й оказва силно влияние върху времето. Когато е засмяна, е слънчево и топло, но ядоса ли се, идат вятър, сняг и облаци.

Вярва се, че червеното развеселява Марта и затова навремето жените оставяли на стряхата нещо червено. Къщите се почиствали, защото Марта се усмихвала на чистите и спретнатите домове.

В някои краища наричат седмицата, започваща от първи март, броени дни, и по тях гадаят какво ще бъде времето през годината. Друг обичай е всеки да избере ден до 22 март и по времето се съди каква ще му е годината. Ако е слънчево – късмет, ако е лошо - трудности. Според друго поверие човек не бива да се подстригва през март, за да не му отиде акълът под ножицата.

-brr-

Сега мнозина връзват мартеница на китката, но навремето така са правели само децата, момите и младите невести. Ако мома иска да се задоми, я вплитала в косите. С мартеници кичели младите животни за здраве и овошките за берекет.

В традиционните български мартеници са вплетени парички, скилидки сух чесън, мъниста. По традиция мартеници се носят до Младенци – 9 март, или до Благовец –25 март.

Най-популярното вярване е да се сваля, когато човек види цъфнало плодно дръвче. Според друго, когато видиш щъркел –ако лети, ще ти върви на добре, ако е кацнал – мързел те чака. Затова пожеланието било "Щъркел хвърчи и аз да хвърча". На някои места слагат мартеницата под голям камък или пък я хвърлят в река.

В края на февруари и началото на март улиците са изпъстрени със сергии с мартенички. Мнозина си докарват прилични доходи с усуканите конци, но не са малко и тези без разрешителни. А мартеници идват и от Китай и подбиват цените на ръчно изработените. Освен чудесните Пижо и Пенда могат да се видят и кичозни значки с герои от телевизията и политиката...

Това не пречи тази българска традиция да ни усмихва в началото на пролетта, както го е правила векове наред. Мартеницата носи много радост и красота, зарежда с енергия, надежда и обич.

Коментари