Публикация

Варненска клиника предлага 30% намаление на изследванията

Със заповед на управителя на варненското ДКЦ I „Света Клементина” д-р Иван Иванов от 1 до 31 март се намаляват с повече от 30 % цените на изследванията в клиничната лаборатория.


Това се отнася за 3 пакета изследвания, които пациентите по желание ще могат да заплатят на преференциални цени.

Условието е да се направят по желание всички изследвания в определените пакети, както следва: 1. Глюкоза, креатинин, урея и пикочна киселина. 2. Общ холестерол, HDL холестерол, LDL холестерол и триглицериди. 3. Чернодробни показатели: Алат, Асат и ГГТ.

Инициативата е част от социалната политика, която общинското здравно заведение провежда вече от няколко години. Времето не е избрано случайно, тъй като обикновено в края на тримесечието направленията за специалисти и изследвания свършват и това лишава пациентите от достъп до квалифицирана медицинска помощ, обясни д-р Иван Иванов.

Освен това специално към жените е насочен и друг жест на ръководството на здравното заведение. Както е известно в ДКЦ I “Света Клементина” работи единственият извън столицата апарат (втори в страната) за изследване на човешки папиломен вирус - HPV, който е доказан причинител на рака на маточната шийка.

За съжаление това скринингово изследване не се поема от здравната каса и цената му в различните лаборатории е между 90 и 120 лева.

Във варненското здравно заведение се заплаща най-ниската цена в страната, като през март дамите ще могат да си направят изследването само срещу 50 лева.

Мaтeриалът, който подлежи на изследване с апарата, може да бъде донесен от друго здравно заведение направо във вирусологичната лаборатория. Може да се вземе и от акушер-гинеколозите в ДКЦ I, като се донесе направление от личния лекар и ще се заплати само потребителската такса за манипулацията. И третият вариант е да се вземе отново от специалистите в ДКЦ I, но без направление срещу платен на регистратурата преглед в АГ кабинета.

Намаление с 50 лева през март се прави и за процедурите “I QUIT SMOKING” с друг апарат, който е единствен за града и региона, който е за отказване от тютюнопушене, което е особено актуално в момент, когато борбата с вредния навик е станала вече национална политика, в унисон с изискванията на Европейския съюз.

Всички изследвания могат да се извършват всеки работен ден в клиничната лаборатория, както и във вирусологичната лаборатория и физиотерапията.

Справки и записвания могат да се правят на регистратурата или чрез централата 603 802, 603 289; 603 241; 601 295 в.111 и 166, или 613 106, допълни още д-р Иванов.

Коментари