Публикация

Открийте ползите на репея

Коренът от репей има разнообразни ползи за здравето. Тази билка е известна с лечебните си свойства от векове и обикновено се използва в традиционната китайска медицина за лечение на множество заболявания.


Репеят е растение, което се среща в Европа и Азия. Лесно е да се открие и да се разпознае, тъй като по принцип расте до огради и пътища. Коренът от репей има лепкава консистенция и е сладък на вкус. Богат е на калций, хлорогенична киселина, флавоноиди, желязо, инулин, калий, танин и много други полезни вещества.

Традиционни употреби
В народната медицина семената от репей се използват  срещу морбили, артрит, възпаление на сливиците, болки в гърлото, както и срещу обикновена настинка.

Коренът от репей може да се използва за лечение на подагра, ревматизъм, язви, акне, екзема, псориазис и др.

Билкарите го използват като диуретик, за пречистване на кръвта и предизвикване на изпотяване.

Лек срещу проблеми с кожата на главата
Маслото от репей се използва в Европа като лечение срещу пърхот и косопад. Тъй като екстрактът е богат на фитостероли и етерични мастни киселини, той се използва за подобряване на здравината на косата и за блясък, както и за поддържане на здрав скалп и стимулиране на растежа на косата. Репеят съчетава незабавно облекчение и хранителна помощ за нормалното функциониране на мастните жлези и космените фоликули.

Лечение на изгаряния
Листата на репея може да се използват за контрол на болката и намаляване на периода на възстановяване при пациенти с изгаряния. Билката възпрепятства развитието на бактерии и действа като бариера срещу влагата в раните.

Рак
Днес коренът от репей се използва и в онкологията заради антираковите му свойства, особено в Русия и Индия. Много билкари твърдят, че растението може да спре разпространението на раковите клетки. Предварителните изследвания са доказали, че коренът от репей има някои защитни свойства, които могат да обяснят положителните ефекти върху раковите образувания.

Коментари