Публикация
Сладките изкушения правят лоша услуга на децата
Младежите, които редовно консумират храни с високо съдържание на захар, са изложени на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания на по-късен етап от живота, твърди ново проучване.
Изследванията показват, че подрастващите, които приемат повишени количества добавени захари в напитки и храни, е по-вероятно да имат лоши показатели за холестерол и триглицериди, което ги прави податливи на сърдечно-съдови заболявания.
Комбинацията между наднормено тегло и повишен прием на захар пък увеличават опасността от инсулинова резистентност.
В проучването са взели участие 2157 младежи (на възраст между 12 и 18 години). Резултатите показват, че средната дневна консумация на добавени захари е 119 грама (476 калории), което представлява 21.4 на сто от общото количество енергия.
Тийнейджърите с най-високи нива на добавена захар в дневното меню имали по-висок лош холестерол и триглицериди в сравнение с децата, за които захарта не била приоритетно лакомство.
Проучването е публикувано в Circulation.
Коментари