Публикация

В Бургас оперират катаракта с „говорещ” апарат

В Очното отделение на Бургаската болница оперират катаракта (перде на окото) с помощта на „говорещ” апарат.


Системата INFINITI OZIL IP VISION SYSTEM  на американската фирма Alcon е най-новата придобивка на отделението и е без аналог в световната практика. Апаратът „разбира” гласови команди на 8 езика. И „докладва”, когато извърши определената команда.

„Катарактата, или т.нар. старческо перде, е най-честото очно заболяване при възрастните хора. Съвсем спокойно може да се каже, че 100% от възрастното население страда от перде на окото. А има и случаи, когато сме оперирали перде и на много млади - дори 40-годишни хора”, обясни д-р Румен Мутавчиев, началник на очно отделение в Бургаската болница.  

Годишно тук се правят между 500 и 600 операции на перде на окото, т.е. 1-2 на ден. Те са изцяло платени от здравната каса.

Един от необикновените случаи в практиката на д-р Мутавчиев напоследък е била почти едновременната операция на двама братя, единият на 103, другият – на 98 години. И на двамата отстранил старческо перде.

В Очното отделение се извършва пълен обем дейности – лекуват се всички видове очни заболявания, правят се и спешни операции, но най-честите манипулации си остават тези за отстраняване на перде (катаракта).

-brr-

Катарактата е заболяване на лещата на окото, което води до промяна в нейната прозрачност. Има много видове катаракта - в зависимост от причините, довели до това заболяване - но резултатът за зрението е един и същ. Най-честа е възрастовата катаракта, но има и детска, както и катаракта вследствие на травма.

Обяснимо е, че при интервенции в окото хората се притесняват и желанието им е да се възстановят възможно най-бързо, за да могат да виждат отново. “Благодарение на апарата, който имаме, а сега и с поставените нови наконечници, се улеснява както работата на хирурга, така и възстановяването на пациента.

Интелигентният интерфейс с тъч скрийн екран е програмиран така, че да запаметява почерка на хирурга и да се настройва спрямо нея. За отстраняването на пердето се използват специални наконечници с ултразвук. Съкращава се времето на операцията, оттам – и травмите на пациента”, обясни д-р Мутавчиев.

Оперативният начин за премахване на перде е най-добрият възможен. Старата леща се премахва и на нейно място се поставя изкуствена. Вътреочната леща е имплант, имащ за цел да замени увредената биологична леща на окото.

“В момента в средите на очните хирурзи е актуално понятието „рефрактивна хирургия" на лещата. При нея едновременно с отстраняването на катарактата вече сме в състояние да коригираме някои значими аномалии на оптичната система на окото - получава се 2 в 1 - с една операция се извършват две процедури: отстраняване на катарактата и коригиране на рефракционните аномалии, т.е. на лошото зрение – астигматизъм, замъглено виждане (т.нар. сферична аберация)”, разказва д-р Мутавчиев.

Новите лещи изцяло заместват очилата. Три са имплантите, които се ползват с огромното доверие на практикуващите хирурзи, на пациентите, включително и на хората, оперирани в Бургас.

Предпочитани са, защото са произвеждани от специално разработен материал, който е биопоносим. Освен това имат вграден и жълт филтър (освен UV) за филтриране и на вредната синя светлина. Монофокалните лещи (Acrysof IQ) коригират само сферичните аберации, т.е. неясното фокусиране на образа. Торичните лещи (Toric) коригират и астигматизма. Мултифокалната леща (Restor) дава добро зрение на всякакво разстояние, т.е. прави пациента независим от очилата.

„След операцията много от моите възрастни пациенти споделят, че такова зрение не са имали, дори като са били млади. Даже съжаляват, че доста по-рано не са се подложили на операция, а са се мъчили с очила, които губели, чупели, сменяли”, обобщава д-р Мутавчиев.

Коментари