Публикация

„Повече българчета за България“ в подкрепа на донорството и отговорното родителство

Традиционната кампания на „Тройка на Разсъмване“ и Радио „Витоша” тази година отново ще даде ход на дарителската инициатива „Човечността има лице“.


Основните теми на тазгодишното, шесто издание на кампанията „Повече българчета за България“, са донорството на генетичен материал и отговорното родителство.

В обсъждането на поставените теми ще участват водещи репродуктивни специалисти – лекари, ембриолози, андролози. Ще се обърне внимание и на причините, които могат да накарат българските жени и мъже да изберат да помогнат на тези, които се нуждаят от чужд генетичен материал и копнеят за дете.

Милена, Кирил и Тодор ще настояват за подробности за това какво реално представлява една донорска процедура на генетичен материал, какви са нейните човешки, медицински и законови параметри.

Специалисти ще разяснят как донорството да се случи възможно най-леко и щадящо за организма. „Тройката“ ще обсъди със своите слушатели и най-важното – че трябва да дадем от себе си, за да имаме право да се наричаме хора и да можем да поискаме помощ, когато е нужна и на самите нас.

По темата за отговорното родителство ще има поредица от дискусии, свързани с личния пример. Водещите ще коментират колко е важна здравата емоционална среда за изграждането на едно дете като личност. За обсъждане ще бъде отворена темата за това кои са въпросите, на които трябва да си отговорим, когато сме на път да станем родители.

В периода на кампанията, между 7 март и 7 април, отново в ход ще е  дарителската инициатива „Човечността има лице” с трите й благотворителни каузи: лечение на двойка с репродуктивен проблем, помощ за дом за сираци и Детското нефрологично отделение на Университетската болница, София.

-brr-

Благодарение на щедрите дарители на „Човечността има лице“ Детското нефрологично отделение вече е обзаведено с легла, медицински матраци, стойки за инфузни системи, климатици, детски пособия и два монитора за безкръвно и безболезнено следене на основните жизнени показатели.

Кампанията постигна и друг полезен резултат – с закупената апаратура беше направен първият за България скрининг на скритата бъбречна заболеваемост сред децата във Варна и София.

Домът за сираци на отец Иван в Нови хан получи парични средства, ремонт на сградата с дограма, ламинат и санитарни помещения .

След като в миналогодишното издание на кампанията бяха дарени 13 ин витро и една икси процедури, пет от които бяха с донорски материал, и през 2011 година водещи репродуктивни центрове в страната ще се включат с дарителски жестове. 

Коментари