Публикация

МЗ: Забраната за тютюнопушене се спазва на повечето места

Новите правила за забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места се спазват от повечето заведения. Увеличава се и броят на гражданите, които сигнализират при нарушаване на мерките за ограничаване на вредния навик.


Това показват междинните резултати от тематичната проверка на МЗ

Тя започна на 15 февруари и ще продължи до 18 март. В нея участват всички 28 РЗИ в страната.

Според новите правила за пушене в закрити обществени места, като ресторанти, питейни заведения, барове, хотели, гари, летища, транспортни средства, офиси, училища, се допуска само, ако има обособени помещения, които са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати.

Освен това тези места трябва да са по-малки от частите, в които не се пуши. В тях трябва да има и добра механична вентилация, отговаряща на всички технически изисквания. На вратите им трябва да седят специални табели, които да показват, че помещения са за пушачи, както и че пребиваването на младежи до 18 години в тях е забранено.

В  заведенията за хранене и развлечения  с площ по-малка от 50 кв. м.  собственикът трябва да избере дали ще се пуши или не и да постави съответната табела на входната врата.

Масово собствениците на заведения са запознати с новите изисквания за пушене на обществени места и ги прилагат, показват проверките досега. Много от тях търсят съдействие и съвети за изискванията на телефоните на РЗИ. Все по-често там се обаждат и граждани, за да предупредят за евентуални нарушения на мерките.

Най-честите сигнали са за наличието на деца в заведения или зали за пушачи. В тази връзка МЗ напомня, че здравето на децата е отговорност най-вече на техните родители и призовава да избягват места, в които се пуши.

Тютюнопушенето е изключително вредно за здравето на хората и най-вече на подрастващите. То е основен рисков фактор за възникване на много социално-значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови и белодробни. Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година 1.5 млн. души да умират от онкологични заболявания. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. Това е така, защото в цигарите се съдържат 46 канцерогенни вещества.

Едни от най-вредните сред тях са: формалдехид, бензен, полониум 210, винил хлорид, водороден цианид, катран, амоняк и др.

Пет години след спиране на цигарите вероятността да се заболее от рак на устата, гърлото, езофагуса и пикочния мехур намалява наполовина. Според изчисления на Световната здравна организация повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето.

Коментари