Публикация

Изненадващи причини за проблемите със съня

Проблемите със съня причиняват не само умора и раздразнение, но и здравословни проблеми.


Резултатите от ново изследване, публикувано в European Heart Journal, показват, че те увеличават риска от сърдечни болести и инсулт.
 
Какви са причините за кошмарите, скърцането със зъби на сън, неспокойното спане и ранното събуждане? Съществуват 89 вида нарушения на съня.

Специалисти по съня обясняват едни от най-често срещаните проблеми и предлагат решения за тях.

Въртене в леглото
Вероятна причина: Може би ви е много горещо.
Тялото следва строг естествен температурен ритъм. През деня негоната температура се повишава, а през нощта намалява, обяснява д-р Нийл Стенли, експерт по съня. В около 3 часа през нощта температурата на тялото е най-ниска и всеки фактор, който затруднява охлаждането, разстройва съня. Такъв фактор е парното отопление. Също заради повишаването на температурата на тялото по време на менопауза или на цикъл жените спят по-неспокойно.

Какво може да се направи:
Според д-р Стенли температурата под завивките трябва да е 29 градуса. Температурата в спалнята трябва да е 16 градуса, защото хората непрекъснато изразходват калории, от което се генерира топлина и след известно време леглото ще се затопли достатъчно. В студено време организмът изразходва повече енергия и затова хората си слагат електрически възглавници и бутилки с топла вода, но леглото не трябва да се претопля. Старайте се да спите на 16 градуса, за да може главата ви да излъчва топлината. Охладете стаята като изключите парното или отворите прозореца.

Събуждате се уморени

Вероятна причина: Нарушени навици или преспиване.
Тялото обича правилата – да се събужда по едно и също време всеки ден. То се подготвя за събуждането един час преди това, казва д-р Стенли. Но подготовката може да се осъществи само, ако организмът ви е наясно по кое време ще станете. Ако всеки ден ставате в 7 часа, в 6 часа тялото задвижва механизма си за ставане.

Биологичният часовник осигурява производството на хормони, които са свързани с пробуждането. Например, един анти-диуретичен хормон се повишава през нощта и контролира отделянето на урина, за да не се налага да се посещава тоалетната.

Сутринта стомашните сокове предизвикват апетита и ако навиците ви са нарушени, например защото през уикенда се излежавате до късно, се налага тялото да се справя с нарушената рутина. Същото се получава и в понеделниците, когато трябва да ставате рано, а през почивните дни сте спали повече.

Какво може да се направи:
Решението е да се придържате към установените навици, за да не се чувствате като пияни след преспиването през почивните дни.

Ходене и говорене по време на сън
Вероятна причина: Алкохол, лекарства, генетично предразположение или затормозено мислене могат да причинят тази нощна активност, известна като парасомния.
 
Според д-р Стенли, ходенето и говоренето на сън може да се случи на всеки. Той обяснява, че в такива случаи съзнателната част от мозъка е заспала дълбоко, а други области, като например центърът на движението и навигацията, да са все още в будно състояние. Проблемът може да е наследствен, но може да се провокира и от частично нарушение на съня - част от мозъка е буден.

Друга причина може да е алкохолът, който прави съня по-повърхностен. Парасомнията се среща често при децата, защото тяхната нервна система все още се развива. Тя може да се предизвика и от някои лекарства, като антидепресанти или от взаимодействието на някои медикаменти.

Какво може да се направи:
Някои видове парасомния, като говоренето на сън, са безобидни. Други, като правене на секс по време на сън /главно при млади мъже/, може да са по-проблемни. Ходенето на сън може да бъде особено опасно. Препоръчително е да се премахнат причините, които нарушават съня, като например алкохола, да се провери за страничните ефекти на приеманите лекарства и дали проблемът е наследствен.

-brr-

Умора през деня

Вероятна причина: Ако сте се наспали добре, умората може да е резултат от излишни килограми /причина за апнея/ или тревожност, които несъзнателно разстройват съня.

Тревожността прави съня по-повърхностен и намалява продължителността на дълбокия и здрав сън. Някои хора приемат сънливостта си през деня за естествено състояние, но това няма нищо общо с истината. Не е нормално да ти се спи през деня без причина. Това показва, че нещо не е наред.

Умората през деня може да се дължи също на хронично заболяване.

Какво може да се направи:
Д-р Стенли препоръчва да се посъветвате с лекар, ако от дълго време се чувствате сънливи през деня.

Често събуждане през нощта
Вероятна причина: Честото будене се дължи на промяна на средата, стрес или възрастта.

От еволюционна гледна точка човек спи добре, когато се чувства в безопасност, казва д-р Стенли. Всяка липса на сигурност разстройва съня.

Хората спят циклично и се събуждат съвсем за кратко в края на всеки цикъл, но обикновено си спомнят съвсем смътно за това. Ако обаче нещо ви тревожи или сте нащрек в заобикалящата ви обстановка, тези събуждания се удължават.

С напредването на възрастта хората се будят по-лесно, сънят става все по-лек и накъсан. Причината е в промените в нервната система и в хормоните.

Какво може да се направи: Избягвайте напитките, за да не препълвате пикочния си мехур и не се хранете в късните часове, за да избегнете храносмилането.
 
Прекалено ранно събуждане
Вероятна причина: Безсъние, причинено от депресия или непосредствената обстановка.

Всички мислят, че безсънието означава да не можеш да заспиш, но то всъщност е 3 вида – когато не можеш да заспиш, когато се будиш по време на съня и когато се будиш прекалено рано, обяснява д-р Стенли.

Последният вид е един от класическите признаци за депресия. Промените в обстановката също водят до ранно събуждане, защото сутрешният сън е по-лек и повече се влияе от шумове.  През първите 3 часа на нощга хората не се будят, защото са заспали дълбоко.

Какво може да се направи:
Според д-р Стенли, няма никакво значение какво се случва, ако през деня се чувствате добре. Ако смятате, че страдате от безсъние, се обърнете към лекар.

Скърцане със зъби
Вероятна причина: Скърцането със зъби представлява стискане на челюстта и яростно скърцане със зъбите, което ги износва до корен. Обикновено причината е генетично предразположение или стрес.

Какво може да се направи:
Според д-р Стенли, хората, които скърцат със зъби, трябва да се лекуват, защото това създава проблеми със зъбите и причинява неприятни главоболия. Обикновено върху зъбите се поставят гумени предпазители. Ако причината е стрес, се взимат мерки за неговото облекчаване.

Кошмари

Вероятна причина: Стресът може да причини кошмари, но по принцип те са случайно явление.

Всички имат по 4-5 сънища на нощ, но си ги спомнят, ако се събудят по време на сънуването или веднага след съня, казва д-р Стенли. Така че най-вероятно всички имат кошмарни сънища, но не си ги спомнят, добавя той.

Какво може да се направи:
Хората често свързват кошмарите със стреса, което ги напряга още повече. Въпреки че при стрес те се будят по-често, трябва да знаете, че лошите сънища са нещо обикновено, посочва д-р Стенли. Опитайте се да подобрите съня си, за да не се будите често.

-brr-

Прекалено дълго спане

Вероятна причина: Обикновено се случва при заболяване.

Много хора с продължителни заболявания прекаляват със съня. Дългото спане говори за лошо здраве, посочва проф. Франческо Капучо от университета Уоруик. То се причинява и от дълготрайна хронична депресия. /В ранния стадий на депресията се появява безсъние/.

Какво може да се направи:
Споделете с личния си лекар, ако забележите, че от дълго време прекалявате с нощния и следобедния сън или се събуждате трудно.

Твърде късно заспиване
Вероятна причина: Ако не ви се доспива до късно, а сутрин ставате трудно, причината е във вашия биологичен часовник.

Всеки човек има вътрешен биологичен часовник, посочва професор Капучо, но той не включва непременно 24 часа, а варира между 23 и 25. И това определя хората като дневни или нощни птици, или както ги наричаме чучулиги или сови.

Хората с късен часовник са предразположени към по-късно лягане.  Някои външни фактори, като светлината, обаче влияят на вътрешната нагласа за влизане в синхрон с деня.  Например, при ярка светлина през нощта се получава несъответствие с деня, казва проф. Капучо.

Светлината регулира и друг цикъл на заспиване/събуждане, добавя той. Хормонът мелатонин, който кара хората да заспиват се повишава, когато мозъкът усети, че настъпва нощта. При дневна светлина производството на мелатонин спира и ние се събуждаме.
При някои хора обаче късното или ранно ставане е просто навик, който подлежи на промяна.

Какво може да се направи:
Загасете основната светлина преди лягане и си запалете нощната лампа. По възможност се събуждайте от дневната светлина.
 

Коментари