Публикация

Не изхвърляйте картофите от чинията при диета

Добра новина за любителите на картофи - не е нужно да спирате консумирането им, за да отслабнете, твърди ново изследване.


Когато става въпрос за загуба на тегло, не трябва да се елиминират определени храни или групи храни. По-скоро трябва да се фокусират усилията в намаляване на калориите, които се броят, твърдят учени от Калифорнийския университет.

Няма доказателства, че картофите, когато са приготвени по здравословен начин, да допринасят за увеличаване на килограмите. В действителност, те могат дори да бъдат част от програмата за отслабване, добавят специалистите.

Учените изследвали 86 мъже и жени с наднормено тегло, за да открият ефектите от модифицирана диета с намалено съдържание на калории, съобразена с гликемичния индекс, но с включени картофи (гликемичният индекс е мярка за ефектите на въглехидратите върху нивата на кръвната захар).

участниците били разделени на три групи, които консумирали по 5-7 порции картофи на седмица. Резултатите показват, че и трите групи изгубили излишно тегло.

Един средно голям картоф с кожа съдържа само 110 калории, има повече калий (620 грама) от бананите, доставя почти половината от дневната стойност на витамин С (45 на сто), и не съдържа мазнини, натрий или холестерол.

Коментари