Публикация

“Близо до мечтата” - кампания, посветена на женското здраве

На 8-ми март (Деня на жената) започва благотворителна кампания, посветена на женското здраве и самочувствие, организирана от партньорски организации – пациентски асоциации, болници и спонсорски фирми.


Акцията под мото “Близо до мечтата” е посветена на жените, страдащи от рак на гърдата. Нейната основна цел е да им помогне в процеса на изминаване на нелекия път от страха и несигурността до вярата в бъдещето и пълното възстановяване – както на здравето, така и на женската им привлекателност.
            
Благотворителната кампания се провежда по инициатива на фирма ДеМеПро -  официален представител на Nagor за България, един от световните лидери в производството на силиконови импланти за лице и тяло, в партньорство с Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ),  Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛ “Александровска”.

В рамките на кампанията официалният представител на водещата британска компания ще дари 24 високотехнологични гръдни импланта на български пациентки с карцином на гърдата, които ще бъдат имплантирани в двете водещи български  болнични заведения.
           
Според официалната статистика на Българския национален раков регистър всяка десета българка е застрашена от рак на гърдата, а всяка година диагнозата получават над 3400 жени.

В световен мащаб всяка година 1 000 000 жени се разболяват от рак на гърдата, а близо 200 000 умират от това заболяване – цифра, която не може да се пренебрегне, защото открит навреме, ракът на гърдата е 100% лечим.

Една от всеки осем американки, една от всеки 12 западноевропейки и  една от 20 българки развиват рак на гърдата годишно. Петгодишната преживяемост на тези жени в САЩ е 89%, в ЕС – 76%, а в България – едва 56.6%.
        
У нас по данни на Националния раков регистър над 34 000 са хората, които са засегнати от злокачествени заболявания през 2008 г., като броят им е с 994 души повече в сравнение с 2007 г.

При жените най-чест е ракът на гърдата  -  22,8 % от всички злокачествени тумори,  като само през  2008 г. са регистрирани 3584 нови случаи.  30.8% от тях са в напреднал стадий.

Не са оптимистични прогнозите за заболеваемостта и през следващите 20 години, според които тя ще се повиши с близо 50%.

Само във ВМА през изминалата 2010 г. в Клиниката по гръдна хирургия  са постъпили  за лечение 654 пациентки с коварното заболяване, като 452 от тях  са с доброкачествен тумор, а 202 с карциномен.  
          
Поради тази причина едно от ключовите послания на кампанията е да помогне на пациентките с това заболяване да се идентифицират, да покажат, че когато имат подадена ръка, те са силни, обнадеждени и близо до своята мечта – да възвърнат не само своето здраве, но и своята женственост. 

Коментари