Публикация

Безплатни прегледи за глаукома и катаратка

Безплатни прегледи на пациенти с катаракта и глаукома организира МБАЛ „Токуда Болница София”.


Консултациите ще бъдат извършени на 12.03.2011 г. (събота)  от 08.00 до 14.00 часа след предварително записване на тел: 02/403 4000.

„Глаукомата е  най-честата причина за слепота в България и втора в света, а катарактата е най-разпространеното очно заболяване над 55 годишна възраст”, казва е д-р Веселин Даскалов - началник на отделението по Офталмология в МБАЛ „Токуда Болница София”. Той добавя, че за да бъдат излекувани пациентите с катаракта или глаукома, най-важна е ранната диагностика и разбира се, редовните прегледи при офталмолог поне веднъж годишно.

Д-р Даскалов препоръчва на хората над 40-годишна възраст да се възползват от възможността за очна диагностика, тъй като глаукомата много често протича безсимптомно, а катарактата може да бъде овладяна по-лесно при навременно откриване.

Безплатната консултация включва преглед от специалист, определяне на зрителната острота, измерване на вътреочното налягане и оглед на зрителния нерв чрез офталмоскопия.

Офталмолозите ще дават и препоръки за лечение, когато това се налага.

Прегледите са част от програма, посветена на Световния ден на глаукомата. В рамките на инициативата ще бъде организирана отворена за пациенти лекция „Ранна диагностика и съвременно лечение на глаукома”, която ще се проведе на 11 март (петък) от 13,00 часа в Аулата на  МБАЛ „Токуда Болница София”. 

Коментари