Публикация

Късогледството – проблем с решение

Интервю с д-р Цветомир Димитров, офталмолог, изпълнителен директор на Първа МБАЛ, София.


Д-р Димитров, болест ли е късогледството?
Късогледството не може да се дефинира точно като заболяване. То е по-скоро променена рефракция на окото, която се коригира. Има три вида късогледство – нормално или слабо, напреднало и силно. При силната миопия, както е научното наименование на късогледството, се наблюдават изменения на окото, които трябва да се следят стриктно, тъй като водят до различни усложнения.

Съществува ли при късогледството наследствен фактор?
Да. Късогледството е рецесивен ген, който се предава по наследство. Не е задължително предаването му да е от родител на дете. Възможно е и през поколение – от баби и дядовци.

Може ли все пак да направи нещо майката, докато е бременна и през първите месеци от живота на бебето, за да не се развие късогледство?
За съжаление, тъй като се предава генетично, късогледството не може да се избегне. Това, което може да направи майката по време на бременността, е да спазва здравословния начин на живот, който се препоръчва за всички бременни – да не пие, да не пуши, да не извършва тежък физически труд, да се разхожда повече, да консумира плодове и зеленчуци. Това ще повлияе върху цялостното здравословно състояние на организма на бебето, както и върху късогледството.

Вярно ли е, че при малък диоптър не бива да се носят очила, за да не се „размързеливи” окото?
Няма такава зависимост. Очният лекар преценява кога е необходимо да се слагат очила.
   
Какво препоръчва съвременната медицина - очила, лещи или операция?
До 18-годишна възраст препоръчваме носенето на очила и евентуално твърди контактни лещи. Очилата коригират зрението, а лещите забавят до известна степен развитието на късогледството. В по-зряла възраст късогледството може да бъде напълно отстранено с новия лазерен метод. Той се прави с местна упойка и е напълно безболезнен.

Вярно ли е, че светлите очи са по-податливи на късогледство?
Светлите очи са по-чувствителни, но не цветът определя податливостта, а това какъв ген носи всеки един от нас.

Как да се открие навреме късогледството, още при малките деца, преди да са се научили да четат?
Офталмологията е много напреднала в тази област и с редовни прегледи при специалист с помощта на нови, специални апарати може променена рефракция да се диагностицира навреме.

Заплаха ли е за зрението дългогодишното късогледство?
Зависи от типа. Силната миопия трябва постоянно да се следи. Да се оглежда очното дъно, да се внимава да не се отлепи ретината. Усложненията, които могат да настъпят, са повишено очно налягане, глаукома, регенерация на ретината.

Коментари