Публикация

МЗ затяга мерките срещу популяризирането на цигарите

Рекламата и популяризирането на тютюневите изделия все повече ще се ограничават. През 2012 година ще се забрани производството на играчки, предмети, закуски и лакомства във формата на цигари или други тютюневи изделия.


Това предвижда проектът на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в България за 2011-2015 г. на Министерството на здравеопазването и планът за прилагането й. За да станат факт обаче те, трябва да се одобрят и от МС.

В проекта на МЗ се предвижда през 2013 г. да се забранят всички форми на пряка и непряка реклама на тютюневите изделия. Сред тези мерки са забраната за излагане на цигари или други подобни изделия, както и техни изображения в магазините и лавките.

В плана се предвижда тютюневите изделия да започнат да се продават само в специализирани магазини. Също така от 2013 г. да се ограничи пушенето в българските филми и предавания, които се правят. Производителите на цигари пък ще трябва да отчитат какви средства дават за реклама пред обществото, освен това няма да могат да спонсорират социални дейности.

Сред мерките за ограничаване на вредния навик е и въвеждането на забрана за слагането на допълнителни съставки за подобряване на аромата и вкуса на цигарите. През 2012 г. ще се изготви и законодателството за въвеждане на пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Целта е така да се намали и пасивното пушене. В плана за ограничаване на тютюнопушенето се предвижда и задържането на високи цени на цигарите у нас, както и редица дейности за популяризиране на вредата от тях за здравето на хората.

МЗ напомня, че тютюнопушенето е най-значимият предотвратим фактор на редица социално-значими заболявания. То причинява повече здравни проблеми в сравнение с алкохола, нелегалната дрога, кръвното налягане, затлъстяването или повишения холестерол.

Употребата на тютюн е сред основните фактори за развитието на рак, белодробни и сърдечносъдови заболявания. Причината за това е, че в цигарите се съдържат над 8400 химически вещества, 69 от които са канцерогенни. Затова отказът от тютюнопушене намалява рисковете от сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт и рак. 

Коментари