Публикация

Ароматът на евкалипт обуздава апетита

Не можете да спрете да мислите за шоколадовото блокче в чекмеджето на бюрото ви? Ами представете си миризмата на евкалипт и проблемът ще бъде решен.


Психолози са установили, че отчаяното желание за храна може да бъде овладяно чрез силата на мисълта. Достатъчно е човек да си представи аромата на евкалипт и готово.

Откритието може да помогне за борбата с редица зависимости (към алкохол, наркотици и т.н.), както и при лечението на хранителни разстройства (като булимия).

Някои хора изпитват специфично желание за определена храна. Не просто за шоколад, а за точно определен вид. Този апетит за конкретна храна вреди на всекидневието на индивидите.
 
Хората, които са пристрастени към някой хранителен продукт, реагират по-бавно при различни тестове, тъй като част от съзнанието им е заето с желанието да похапнат от него.

Когато копнежът е силен, мозъкът използва по-голям капацитет, за да визуализира желаната храна, вместо да го използва за нещо друго.

Точно тази способност на мисълта може да се използва за положителни действия – ако мозъкът се ангажира с представянето на миризмата на евкалипт, то гладът за шоколад (например) отслабва, защото съзнанието вече е насочено към друг мисловен образ, поясняват учените.

Проучването е публикувано в Current Directions in Psychological Science.

Коментари