Публикация

Броят на онкоболните в Пловдивска област расте

4910 са новорегистрираните пациенти с онкологични заболявания в Комплексния онкологичен център в Пловдив през 2010 година, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Недялка Митова.


От тях 3255 са от Пловдив, а общо регистрираните за наблюдение в здравното заведение вече са 31 764 души. Най-много заболели има от рак на дебелото черво - и при двата пола, на белия дроб - при мъжете, и на рак на гърдата - при жените.

„Тревожна е тенденцията, че се увеличава броят на пациенти, при които се диагностицира заболяването в късен стадии.

При над 700 случая болестта е хваната в четвърти стадии, когато трудно може да се помогне на болния, коментира д-р Митова.

По думите най-често пациентите са от селата, като заболяванията са най-вече гинекологични или на дебелото черво. През миналата година над 900 пациенти са с установени заболявания по време на профилактичните прегледи, които диспансерът правеше редовно и безплатно за жителите на трите области, които обслужва - Смолян, Пазарджик и Пловдив.

С промените, въведени от тази година, трудно ще се отделят пари за подобни прегледи, коментират онколози от центъра. В момента в диспансера тече процедурата за провеждане на търговете за  медикаментите за химиотерапия, обясни д-р Митова.

Тя е категорична, че на пациентите ще бъде гарантирано лечението.


Коментари