Публикация

Профилактични очни прегледи в Пловдив

Над 8 хиляди са регистрираните болни от глаукома в Пловдивска област, съобщи очният специалист д-р Станка Узунова при старта на традиционната кампания за профилактика на тежкото заболяване.


По думите й обаче, реалният брой на болните в действителност е много по-голям, защото заболяването протича дълго време без симптоми и уврежданията настъпват неусетно.

В света болните са 65 милиона, като над 8 милиона души са изгубили зрението си.  Д-р Узунова обясни, че нелекуваната или неправилно лекуваната глаукома неминуемо води до слепота, а правилното лечението може да предпази зрението от по-нататъшно увреждане.

Тя е категорична, че един от основните  проблеми при глаукомно болните у нас продължава да е ограничения достъп на болните от страна на здравната каса до контролни прегледи.

В момента пациентите имат право на два пъти годишно преглед, което е крайно недостатъчно за правилното проследяване на заболяването.

Според д-р Узунова всяка година между 8 и 10% от новорегистрираните случай на глаукома се откриват при провежданите профилактични прегледи, които тази година ще са в периода от 10 март до 31 март.

Прегледите ще са безплатни за пациентите и  ще се проведат в три специализирани кабинета в Пловдив – в МБАЛ „Свети Мина”, и в очните кабинети на ул. „П.Д.Петков” №23 и ул. „Отец Паисий” №31 А. 

Пациентите трябва да се запишат предварително на един от посочените телефони - 032/654 825, 032/653 113 и 032/635 895.


Коментари