Публикация

Световен бъбречен ден

Днес в повече от 100 страни в света се отбеляза Световният бъбречен ден.


По този повод Българската бъбречна асоциация организира за шеста поредна година инициативата под мотото „Предпази бъбреците! Спаси сърцето!”.

Тя се провежда съвместно с Българското нефрологично дружество, Българския съюз на трансплантираните, Фондацията на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализираните в България и Националната асоциация на трансплантираните.

Кампанията тази година ще подкрепят едни от най-популярните естрадни изпълнители в България – Мими Иванова и Развигор Попов, както и Маргарита Бербатова и телевизионният водещ Ники Кънчев като лица на кампанията.

Множество изследвания през последните години сочат, че хората с бъбречно заболяване по-често имат сърдечни заболявания, дори и при леко нарушена бъбречна функция. Честотата на смъртността от сърдечно заболяване е средно около 3 пъти по-голяма при хората с бъбречно заболяване, отколкото при хора на същата възраст и от същия пол, но със здрави бъбреци.

При напреднала хронична бъбречна недостатъчност този риск е над 6 пъти по-висок в сравнение с хората с нормална бъбречна функция. От друга страна, бъбречните увреждания са много чести при хора със сърдечни заболявания и са свързани с повишена смъртност.

Тази връзка се наблюдава при хора от всички възрастови групи. Хора със сърдечно заболяване и намалена бъбречна функция имат с около 50% повишен риск за смърт в сравнение с тези с нормална бъбречна функция.

За първи път тази година се организира и Детски бъбречен ден – днес от 15:30 ч. в Университетската детска болница ще се организира цирк за пациентите, техните родители и множество приятели, които са подготвили подаръци и изненади.












За втора поредна година Българската бъбречна асоциация провежда и информационна акция с раздаване на листовки на гражданите в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен, Ловеч, Габрово, Благоевград, Перник и Враца.

На 12 март (събота). в молове и търговски центрове ще се организира информационен кът, където специалисти нефролози ще дават на гражданите безплатни консултации и допълнителна информация за заболяването, рисковите фактори и превенцията.

Акцията ще се проведе от 14:00 до 18:00ч. в следните обекти:

София

Mall of Sofia (София, бул. "Стамболийски" N 101)
Mall Serdika Center (София, бул. Ситняково 48)

Пловдив
Mall Plovdiv (Пловдив, ул. Перущица 8)

Варна
Mall Varna (Варна, бул. Владислав Варненчик 186)

Габрово
Mall Gabrovo (Габрово, бул. Априлов 40)

Ловеч
Lovech City Center (Ловеч, ул. "Търговска" 45)

Плевен
Central Mall Pleven (Плевен, пл. Свобода 25)

Враца
Търговски център Суми (Враца, бул. Демокрация 16)

Благоевград
Mall of Blagoevgrad (Благоевград, ул."Тодор Александров" 47)

Перник
Градски Универсален Магазин (пл."Кракра", ГУМ)

Коментари