Публикация

Тайните на вкусните афродизиаци

Лук, босилек, фъстъци, яйца, люти чушлета, шоколад, нар... Тези храни се препоръчват от незапомнени времена за афродизиаци, които подхранват еротичните фантазии и желания.


В съвременния свят се обръща голямо внимание на начина на хранене. Според Прабийн Сингх от Делхи, специалист по афродизиаците, диетата може да помогне както за премахване на стреса, така и за повишаване на либидото.

Страхът от понижено либидо често е главната причина за изпадане в тревожно състояние, особено при мъжете, отбелязва Сингх. Затова от незапомнени времена хората търсят афродизиаци.

Храни, които повишават либидото са документирани за първи път във Ведическите текстове и Bhagavad Gita в Индия, в древите китайски скриптове, в писанията на римлянина Плиний през първи век преди Новата ера.

Понятието афродизиак произхожда от гръцката богиня Афродита, символ на красотата и любовта, припомня Сингх.

Ведическото учение, което се занимава с влиянието на храните върху половата мощ в аюрведа е  „rasayan tantra” (хранителна терапия) и „vajikarana” (възмъжаване).

Ведите, например, които са създали правила за съпружеските интимни отношения, определят лука като най-евтиния афродизиак, с който се постига хармония в леглото. Мюсюлманите и християните също го препоръчват.

В древните летописи обикновено се препоръчват анасона, босилека,  луковицата на орхидеята, фъстъците, рукулата, градинския чай и речните охлюви, казва Сингх.

Елините вярвали, че всяка храна, която образува газове, играе ролята на афродизиак.

-brr-

В арабския Магнум опус и индийската Кама Сутра се твърди, че подправките индийско орехче, карамфил, кардамом и джинджифил  повишават сексуалността.

„Съществува мит, че стрелата на Купидон представлява цвят от мангово дърво. Манговите горички са символ в Югоизточна Азия, където мангото все още символизира мъжката сексуалност. Както отбелязва Сингх, то често се сравнява с запечатан буркан, пълен с райски мед.

С раждането на нов живот и плодовитостта се свързва яйцето.
Египтяните вярват, че Бог е създал жълто-бялото яйце от слънцето и луната. Във Франция преди да влезнат в къщата си булките счупват пред прага яйце, за да родят много деца.

Хайверът, който персийците наричали „яйцето на силата”, има високо съдържание на цинк и амино киселини, които действат съдоразширяващо, засилват притока на кръв и повишават либидото, казва Сингх.
 
Според преданията хайверът бил най-предпочитания афродизиак от венецианския авантюрист Джакомо Казанова, прочутата френска куртизанка мадам Дюбари и руския шпионин Распутин.
 
Лютите чушлета отделят ендоморфини, които създават чувство нa приятно напрежение. Удоволствието е толкова силно, че може да предизвика повишаване на температурата, подпухване на устните и прилив на желание за секс, твърди Сингх.
 
Има свидетелства, че лютите чушлета били един от основните продукти на укрепващия шоколад, с който владетелят Монтесума се подготвял за ежедневните любовни срещи с красивите си наложници. От този шоколад пулсът му се учестявал, а езикът му ставал пъргав и гъвкав.
 
Смята се, че ракообразните морски дарове като стридите, раците, мидите и охлювите имат действието на афродизиак. Според специалистите по хранене, стридите са пълни с цинк, който контролира нивото на прогестерона.
 
Арабите наричат нара райски плод. Той зарежда с енергия и е естествен релаксант.

Освен че повишават настроението, смокините, бананите, шоколадът, медът и абсентът стимулират и либидото, казва Сингх.

Коментари