Публикация

Как да говорим с тийнейджърите на тема секс?

За много родители разговорите на тема секс с техните порастващи деца остават доста трудна територия. А истината е, че младите започват все по-рано да водят сексуален живот.


Те се чувстват подготвени от разговорите с приятели, от гледане на еротични и порнографски филми и списания. Но отдавна е известно, че именно порнографските визии създават погрешна представа за половото общуване.

Затова въпреки първоначалната изнервена реакция на младежите от типа „аз си знам, ти няма какво да ми говориш”, опитайте се да им кажете основни неща.

Подходящ момент би бил изучаването в часовете по биология на човешкото тяло. Когато видите, че са учили за половата система, поговорете с тях на тази тема.

Обикновено момчетата се притесняват дали не прекаляват със самозадоволяването. Обяснете им, че всеки млад мъж преминава през такъв период и това няма никакви негативни последици за по-нататъшната им мъжественост.

Освен това мастурбацията е и защита срещу прекалено ранно реално полово общуване. След това младежите трябва да знаят, че половият акт не е онази механична дейност, която гледат по порнофилмите.

-brr-

Кажете им за значението на предварителните ласки, предразполагането на момичето, взаимното доверие. Особено, когато и на двамата партньори ще им е за първи път. Обяснете, че използването на презерватив не е израз на слабост или недоверие между партньорите, а гаранция за сигурност.

Младите мъже трябва да са наясно и с необходимостта от използването на лубриканти, защото иначе могат за причинят болка на партньорката си.

Момчетата не трябва да разчитат на други методи за предпазване от забременяване като прекъснато полово сношение, защото в началото на сексуалния живот е трудно да се контролира еякулацията.

Момичетата трябва да са наясно, че едва ли ще имат трайна връзка с първия младеж, с който правят секс. Затова те носят голяма отговорност да не допуснат нежелана бременност. Добре е момичетата да имат презервативи в себе си, ако им предстои ситуация, в която може да се стигне до полов контакт.

Родителските заклинания против секса няма да предпазят децата ви. По-добре говорете с тях приятелски и искрено и се опитайте да ги убедите, че е в тяхна полза да не избързват, отколкото да налагате словесни забрани, които не можете да контролирате.

При всички положения младите трябва да са запознати с практическите аспекти на сексуалния живот, защото ако се стигне до полов акт, не е без значение дали той е извършен напълно стихийно, или партньорите са били подготвени за него.

Коментари