Публикация

Дали приемате достатъчно витамини?

Много хора си задават въпроса достатъчни ли са витамините, които поемаме чрез храната, и кога е необходимо да се пият под формата на препарати.


Няма еднозначен отговор, защото всичко зависи от качеството и количеството на приеманата храна и от общото състояние на организма.

Ако се храните рационално и сте здрави, със сигурност ще си набавите основните витамини и микроелементи в нужните количества.

Всъщност едно от изключенията е витамин D, защото големи проучвания наскоро установиха, че нивото на този витамин е под нормата в организма дори на жителите на богати държави, които нямат ограничения да приемат качествени храни.

Причините за този недостиг са различни, но най-общо се свеждат до недостатъчно излагане на слънце и до невъзможността на организма да усвои този витамин. За да се превърне витамин D в активна субстанция, трябва да премине през преработка в бъбреците, а те с годините стареят и не са така ефективни.

Поради това лекарите препоръчват хората над 50–55 години да приемат алфакалцидол (Алфа-D-3), който е в активна форма, без да се нуждае от преработка в тялото. Алфакалцидолът е важен не само за костите и мускулите, но и за профилактика на редица заболявания – атеросклероза, диабет, някои форми на рак.

Приемът на други витамини на таблетки е оправдан по време и след заболявания и операции, при бременност, при недоимъчно хранене, по време на диети. Това винаги трябва да става след лекарска консултация.

Коментари