Публикация

Докага ще бъдем лековерни?

Една случка от последните дни отново извади на преден план принципа, който все още много хора не могат да схванат. А той не е сложен: никоя институция или организация не може да се погрижи за теб, ако първо ти не се погрижиш за себе си.


И това важи не само за България, но и за най-напредналите държави.

Затова не мога да си обясня последния пример от Плевен, при който измамници, представили се за лекари и служители на здравната каса, взеха голяма сума „за консумативи” от майката на пациентка. Парите трябвали, за да се купят златни пирони за ортопедична операция. Самите престъпници няма какво да ги коментирам. Техният случай е ясен – плачат за затвора! Но какво да кажа за госпожата, дала парите на непознати хора на улицата пред дома си?!

Колко пъти се писа и говори за този тип измами, колко хора станаха техни жертви и ето че дори интелигентни хора продължават да падат в капана. Това говори за пълна безкритичност към околния свят и – ако щете – липса на елементарна гражданска култура. Вярно е, че когато човек има болни близки, притеснението стеснява съзнанието. Но нека и в тези случаи да не загубваме здравата логика.

В ерата на интернет и на мобилните комуникации всичко може да бъде проверено лесно и бързо. Затова, ако непознати ви стреснат по телефона с новина за беда на близък човек, първо опитайте да му се обадите! След това разпитайте подробно кой звъни, каква длъжност заема и в коя институция. И най-сигурно е вие да позвъните обратно в полицията или в болницата, за да сте сигурни, че именно оттам са ви търсили. Освен това бъдете сигурни – при сериозен проблем никое длъжностно лице няма да ви се обади с искане за пари.

Коментари