Публикация

Какви са най-честите причини за световъртеж?

Виенето на свят е едно от най-честите оплаквания, дори и при млади хора. Причините за него могат да са най-разнообразни.


Представяме ви някои от най-често срещаните:

Мениеров синдром:
Състояние, което започва внезапно със силен световъртеж, нестабилност, прималяване, гадене, повръщане, пребледняване. Причинява се от нарушения във вестибуларния апарат. Често не е свързано с органично увреждане, а с функционални разстройства.
По време на пристъп пациентът трябва да остане на легло в затъмнена стая. Лекува се със съдоразширяващи и подобряващи реологията (течливостта) на кръвта препарати.

Ниско кръвно налягане:
Рязкото спадане на кръвното налягане причинява световъртеж и причерняване пред очите, особено след ставане от легло или стол. Освен това засегнатият го избива студена пот, крайниците са студени, сърдечната дейност е ускорена. Различните хора по различен начин толерират ниското кръвно. За някои хора стойности от типа на 90 на 50 се понасят добре, а за други е ниско и 110 на 60. При спадане на кръвното човек трябва да легне с повдигнати над нивото на тялото крака и да пие много течности. Може и леко солени. Не се препоръчва кафе. За младите и здрави хора ниското кръвно налягане не е особено опасно, но при възрастни и болни хора може да доведе до сърдечни или мозъчни проблеми.

Драстични диети:
Неадекватното хранене довежда до спадане на нормалното ниво на кръвната захар. Пристъпът от хипогликемия протича с прималяване, прибледняване, треперене, световъртеж, гадене. При такима симптоми изпийте сладка течност – чай с повече захар, кока-кола или просто смучете захар. След това трябва да се приемат т.н. бавни въглехидрати  - пълнозърнести храни, картофи и др.

Прилошаване при пътуване:
Т.н. автомобилна болест е характерна за по-младата възраст, но и по-зрели хора могат да се почувстват зле на път с много завои или при неравномерно шофиране. Направете пауза в пътуването, наплискайте се със студена вода и седнете на предната седалка. Помолете шофьора да кара по-плавно – без резки ускорения и спирания.

Умора и безсъние:
Прекарана безсънна нощ, особено в шумни и задимени заведения, може да причини световъртеж на следващия ден. Особено ако сте прекалили с алкохола и кафетата. Популярните енергийни напитки също не се безобидни. Затова на следващия ден опитайте да се разтоварите. Пийте повече течности – редувайки солени и сладки напитки. Хранете се леко.

Коментари