Публикация

50% от пациентите с глаукома не знаят, че са болни

50 процента от хората с глаукома не знаят, че са болни, напомни във връзка със Световния ден за борба с глаукомата – 12-ти март, специалистът по очни болести - доц. д-р Марин Атанасов от Пловдив.


Последните проучвания показват, че между 2 и 4 процента от населението над 40-годишна възраст боледува от глаукома, като само половината от болните знаят за това. Поради застаряването на населението през последните години заболяването е водеща причина за слепота .

По думите на доц. Атанасов, съществуват различни видове глаукоми, като тази с най-голяма социална значимост за бялата раса е хроничната откритоъгълна глаукома.

Опасното е, че този вид протича безсимптомно и се открива или случайно при внимателен очен преглед по друг повод, или когато вече е настъпило тежко увреждане на зрението. Въпреки развитието на медицината глаукомата е нелечимо заболяване. Все още са неизвестни и причините за възникването му, пояснява доц. Атанасов.

Това, което може да се направи, е да се открие заболяването във възможно най-ранен етап и да се започне навреме адекватно лечение, за да се спре развитието на процеса, посочва  още доц. д-р Марин Атанасов.

Много важно за ранното откриване на глаукомата е хората да знаят кои са рисковите фактори  - като повишеното над определени стойности вътреочно налягане, възрастта, наличието на родственици с глаукома, късогледството и други фактори.

Вторичната профилактика на глаукомата е задължение на лекаря – офталмолог. На всеки пациент с повишен риск (над 40 години, с родители с глаукома и др.) попаднал в очния кабинет следва да се измери вътреочното налягане, да се огледа зрителния нерв и при съмнение да се направи изследване на зрителното поле.

Съвременните методи за лечение на глаукомата са с капки, лазерно лечение и оперативно като краен вариант, когато останалите два не дадат резултат.


Коментари